Rôzne

Primátor M. Vallo ľudí vyzýva, aby vystúpili z áut a začali používať na presun MHD

Jeden jazdný bus pruh dokáže podľa primátora prepraviť päťnásobne viac ľudí ako normálny pruh pre autá. Mesto spustilo pred dopravnými obmedzeniami informačnú kampaň.

Zdroj: Facebook

Bratislava spustila pred rozsiahlymi dopravnými obmedzeniami, ktoré nastanú v meste od polovice februára, informačnú kampaň.

Dopravné obmedzenia

Verejnosti sa v nej prostredníctvom videa prihovára aj primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Ľudí presviedča, aby v čase dopravných uzáver využívali na presun MHD. Na webe www.zvladneme.to sú údaje o rozsahu obmedzení, ale aj o záchytných parkoviskách či obchádzkových trasách. Informácie sú určené pre vodičov, cestujúcich MHD, peších, ale aj cyklistov.

„Bratislavskú dopravu čakajú ťažké časy,“ hovorí vo videu primátor ľuďom. Hlavné mesto podľa jeho slov čakajú od 15. februára najväčšie dopravné obmedzenia v histórii. Súvisieť budú s výstavbou diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 i rekonštrukciou časti ulice Mlynské nivy a výstavbou novej autobusovej stanice. „Spolu nám to spôsobí obrovské komplikácie a očakávame tiež rozsiahle kolóny,“ avizuje Vallo.

Odľahčenie dopravy

Deklaruje, že mesto pracuje na tom, aby situáciu zvládlo, priznáva však, že bez pomoci verejnosti to nepôjde. Primátor ľudí preto vyzýva, aby vystúpili z áut a začali používať na presun MHD a odľahčili tak dopravu v meste. „Jeden jazdný bus pruh dokáže prepraviť päťnásobne viac ľudí ako normálny pruh pre autá. Aj preto bude MHD v špičke tým najrýchlejším spôsobom prepravy,“ tvrdí Vallo. MHD má byť vďaka bus pruhom na Gagarinovej ulici najrýchlejším spojením medzi centrom mesta a mestskými časťami Vrakuňa a Podunajské Biskupice.

Citeľné dopravné obmedzenia od polovice februára nastanú v Bratislave pre výstavbu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 (konkrétne pre prestavbu mimoúrovňovej križovatky Prievoz) a pre výstavbu podzemného kruhového objazdu na rekonštruovanej časti ulice Mlynské nivy.

Uzávera ulice Mlynské nivy bude na dobu jedného roka. Prvého polroka pôjde o úplnú uzáveru ulice, druhý polrok bude táto ulica sprejazdnená pre MHD. Stavby v oblasti Prístavného mosta potrvajú dva roky. Práce budú rozdelené do šiestich etáp a každá ďalšia etapa bude pre dopravu využívať aj stavby, ktoré sú postavené v predchádzajúcej etape. Dosah na dopravu sa tak má pri ďalších uzáverách postupne znižovať. Obmedzenia budú mať podľa mesta negatívny vplyv na dopravu vo viacerých častiach Bratislavy.

Husté sneženie komplikovalo dopravu v Bratislave
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM