Ľuba Lesná Samospráva

Primátor Ftáčnik: Ešte nie sme za vodou, dlhy mesto zaťažujú

Primátor Milan Ftáčnik sa pochválil verejnosti, že sa zlepšila finančná kondícia hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Ftáčnik: Ešte nie sme za vodou, dlhy mesto zaťažujú
Foto: Nina Táborská

Mestu sa podarilo podľa jeho slov znížiť svoj dlh o 28%. Zatiaľ čo v minulom roku dlh mesta tvorilo astronomických 228 miliónov eur, v súčasnosti sa suma zadlženia vyšplhala na „iba“ 173 miliónov eur. "Za štyri roky z veľmi nebezpečného vývoja, ktorý nastal do roku 2010, sme sa dostali do lepšieho stavu,“ povedal Ftáčnik pre internetový portál Bratislava24.

Šetrili aj na čistote

"Šetrili sme na bežnom chode mesta a predávali majetok. Šetrili sme na úradníkoch, na čistote. Žiaľ, prejavilo sa to v tom, že mesto vyzerá horšie, lebo sme museli peniaze použiť na veci, ktoré boli neodkladné,“ prízvukoval Ftáčnik.

Verejnosť vnímala tierto kroky negatívne, pripustil Ftáčnik, pretože sa aj menej kosilo, ale aj menej sa opravovali cesty po zime. „Robili sme to preto, aby Bratislava neskončila v gréckom zajatí,“ povedal.

„To, čo sme získali, sme dali na staré dlhy," doplnil.

Z najhoršieho vonku

Úverové zaťaženie mesta bolo podľa primátora pred štyrmi rokmi okolo 66% bežných príjmov mesta, tento rok sa znížilo na 52%.

„Ale ešte nie sme za vodou, ešte nemôžeme povedať, že mesto je zdravé. Ešte nie sme pod 50 percent, ktoré nám predkladá ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti“, podčiarkol Ftáčnik pre náš portál. Mesto a aj aj organizácie, ktoré patria pod magistrát, ešte majú svoje záťaže. „Takže ešte budeme musieť ďalej pokračovať v zodpovednej politike,“ zdôraznil.

Počas jeho primátorovania mesto úvery ako pravidlo nebralo. „Jediný nový úver, ktorý sme za štyri roky zobrali, bol vo výške sedem miliónov eur na projektovú dokumentáciu na nosný dopravný systém,“ vysvetlil Ftáčnik.

V budúcom volebnom období je potrebné podľa Ftáčnika skonsolidovať financie v meste a sústrediť sa na rozvojové projekty. „Chceme rozvíjať mesto,“ zdôraznil, „mesto nemôže donekonečna šetriť, konsolidovať. To sa dá do istej miery.“

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM