Kultúra

Prídte sa do centra Bratislavy pozrieť na na novú výstavu olejomalieb

Galéria Michalský dvor v centre Bratislavy prezentuje novú tvorbu výtvarníka Fera Liptáka pod názvom Osoby a obsadenie. Ten pripomína aj divadelnú či fantazijnú tematiku. Vyštudovaný grafik a scénograf vystavuje vyše 40 olejomalieb na plátne alebo dreve.

Ilustračný obrázok k článku Prídte sa do centra Bratislavy pozrieť na na novú výstavu olejomalieb
Zdroj: TASR

„Sú to obrazy z posledných troch–štyroch rokov,“ na utorkovej (2. 12.) vernisáži prezradil autor.

Výtvarník sa inšpiroval aj súčasnosťou. Napríklad postava na diele Developer má namiesto rúk bagrové lyžice a na obraze Rukovoditeľ má namiesto hlavy ruku s piatimi očami. Listonoška je odetá v šatách z lístia. Vtipné sú aj maľby Fejsbook, Kádrová rezerva, Namočený, Inštruktor, Prijal opatrenia, Rozpoltený, Veľký a malý podnikateľ, Vytočený, Hovorca a ďalšie.

Popradský rodák Fero Lipták (1962) študoval grafiku na Strednej umelecko-priemyselnej škole v Košiciach (1977–1981). Divadelnú scénografiu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave absolvoval v roku 1986. Ako umelec v slobodnom povolaní spolupracoval s rôznymi divadlami na Slovensku i v Čechách a Poľsku. Podieľal sa na realizácii okolo 90 divadelných hier, mnohé z nich boli ocenené na domácich a zahraničných festivaloch.

Od roku 1991 sa venuje aj filmu. Ako architekt a výtvarník spolupracoval na profilových slovenských dielach deväťdesiatych rokov. S režisérom Martinom Šulíkom na filmoch Neha, Všetko čo mám rád, Záhrada, Orbis pictus, Zabíjačka, Krajinka, Slnečný štát. Spolupracoval s režisérom Miroslavom Šindelkom (Vášnivý bozk), Čechom Václavom Vorlíčkom (Vták ohnivák), Poľkou Agnieszkou Holland (Tretí zázrak, Pravdivá história Jánošíka a Uhorčíka) aj s inými režisérmi. Je zakladateľom nezávislej divadelnej spoločnosti Teatro Tatro (1989).

Za film Záhrada získal prestížne ocenenie Českej filmovej akadémie – Českého leva (1995), za film Čert ví proč bol v r. 2003 nominovaný na túto cenu. Je držiteľom Ceny Ruda Slobodu (1999). Okrem slovenských miest mal výstavy vo Francúzsku, Rakúsku, Poľsku a Nemecku. Táto je predajná a potrvá do 31. januára 2015.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM