Kultúra

Príďte osláviť jar na Dobrý trh, v programe na Jakubáku sa predstavia aj susedia

Dobrý trh sa bude niesť v duchu udržateľného rozvoja, remesla a poctivých produktov, ktoré pochádzajú priamo od výrobcov.

Ilustračný obrázok k článku Príďte osláviť jar na Dobrý trh, v programe na Jakubáku sa predstavia aj susedia
5
Galéria
Zdroj: Dobrý trh

V sobotu 27. apríla sa na Jakubovom námestí opäť uskutoční populárny Dobrý trh. Okrem stánkov s kvalitnými produktmi a jedlom sa na Jakubáku budú prezentovať aj susedské komunity, hovoriť sa bude o udržateľnosti.

Kvalita na Jakubáku

Na jarnom Dobrom trhu na Jakubáku sa už tradične predstavia najlepší slovenskí producenti kvalitných potravín či originálneho dizajnu. Celkovo vyše 150 stánkov zaplní celé námestie. Dobrý trh sa bude niesť v duchu udržateľného rozvoja, remesla a poctivých produktov, ktoré pochádzajú priamo od výrobcov.

Témou Dobrého trhu na Jakubáku sú aj inkluzívne mestá pre rôzne kultúry, Slow Food a bezodpadový životný štýl. Dobrý trh sa koná v sobotu od 10:00 do 17:00 hod. a počas celého dňa na návštevníkov čaká zaujímavý program plný hudby, tvorivých workshopov, diskusií, predstavení a objavovaní susedstva Jakubáku.

Susedská výzva

Cieľom Dobrého trhu na Jakubáku je aj predstaviť lokalitu Jakubovho námestia cez jeho obyvateľov a pozrieť sa viac na to, aké komunity tu žijú. „Dobrý trh je nielen jednorazovým podujatím, ktoré príde a odíde, s našimi susedmi robíme veľa komunitných aktivít. Ľudia v okolí sú pre nás dôležití, preto s nimi napríklad organizujeme komunitné brigády,” hovorí dramaturgička Dobrého trhu Illah van Oijen.

Obyvatelia susedstva sú neodmysliteľnou súčasťou Dobrého trhu. Aktívne sa zapájajú do programu, otvárajú svoje prevádzky, dvory, zapájajú sa do projektu Mačka vo vreci, balíčkov s prekvapením, ktoré susedia návštevníkom venujú. „Pred každým trhom pripravujeme aj susedský piknik, kde s miestnou komunitou najbližší Dobrý trh plánujeme. Pozvánky na piknik roznášame priamo do schránok. Našim Facebookom je susedský odkazovač na námestí,” prezrádza komunitná manažérka Dobrého trhu Katarína Poliačiková.

Susedia z Jakubáku, obyvatelia a prevádzky, sa do programu Dobrého trhu môžu prihlásiť aj so svojimi nápadmi v rámci susedskej výzvy. Vďaka spolupráci s Nadáciou VÚB, partnerom Dobrého trhu pre komunity, organizačný tím produkčne aj finančne podporí ich nápady. Susedské aktivity budú mať na najbližšom Dobrom trhu na Jakubáku v priestore aj na mape špeciálne označenie susedský program.

Program bude bohatý

Novinkou na Jakubáku budú koncerty na nečakaných miestach. Deti čaká už tradične detský trh, viacero detských divadielok a interaktívna zóna Bratislavského kultúrneho a informačného strediska s názvom Hravé m(i)esto. Na návštevníkov čaká aj diskusia o naturálnom poľnohospodárstve a o pomalom životnom štýle pod hlavičkou WhatCity? konferencie.

Zašívareň zasa ponúkne možnosť naučiť sa opraviť svoje odevy priamo na trhu. V kultúrnom centre Mareena bude program zameraný na pestrofarebný brunch, tolerantné prostredie, open-air holičstvo. Do programu sa zapojí aj škola BISLA, kde sa uskutoční diskusia o úniku mozgového kapitálu, alebo čítačka.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM