Tlačové správy

Prichádza nielen výroba, ale aj výskum a vývoj

Považie bolo srdcom obranného priemyslu bývalého Československa. Jeho obyvatelia sa s úpadkom „špeciálnej výroby" nikdy nezmierili. Dekády po Nežnej revolúcii priniesli poznanie nielen o zastaranosti nášho obranného priemyslu, ale aj náročné podmienky, v ktorých sa mu napokon podarilo obstáť

Ilustračný obrázok k článku Prichádza nielen výroba, ale aj výskum a vývoj
Zdroj: Koval SYSTEMS a.s.

Dnes sa región môže opäť nadýchnuť. Projekt nového pásového obrneného bojového vozidla CV90 pre slovenskú armádu prinesie nielen nové pracovné miesta vo výrobe, ale aj pozície s vysokou pridanou hodnotou pre celý región. Výskum a vývoj nových súčastí a systémov vozidla bude smerovať nielen do rúk slovenských vojakov, ale aj na trhy krajín združených v Klube používateľov CV90.

Slovenská spoločnosť KOVAL SYSTEMS, a. s. oficiálne získala kontrakt na kompletnú montáž veže vozidla CV90. Firma bude tiež vyrábať mechanické súčasti veže. Obe spoločnosti už definovali približne 80 výrobkov, ktoré sa budú vyrábať v Beluši, pričom ďalšie budú pribúdať. Firma KOVAL SYSTEMS bude vykonávať počiatočnú výrobu výrobkov pre veže na účely testovania vo švédskom Örnsköldsviku s cieľom včasného vytvorenia kapacít na Slovensku.

Najmodernejšie, dnes i zajtra

„Spolu s našimi slovenskými partnermi sme odhodlaní dodať Ozbrojeným silám SR bojové vozidlo pechoty vybavené pokročilými schopnosťami a digitálnymi technológiami. CV90MkIV ponúka zvýšenú rýchlosť a ovládateľnosť na bojisku spolu s modernizovanou elektronickou výbavou na podporu súčasných i budúcich potrieb. Navyše, CV90 je jednoducho mimoriadne kvalitné a úspešné vozidlo v celosvetovom meradle, ktoré prešlo aj náročnými bojovými podmienkami, kde sa osvedčilo," povedal Tommy Gustafsson-Rask, generálny riaditeľ spoločnosti BAE Systems Hägglunds.

Zdroj: BAE Systems Hägglunds

„Sme presvedčení, že tento výnimočný projekt bude prínosom pre slovenskú armádu a úspechom pre BAE Systems Hägglunds, ako aj pre KOVAL SYSTEMS a celú sieť slovenských dodávateľov. Veľkú hodnotu môže mať aj nadviazanie nových strategických partnerstiev, ktoré budú z dlhodobého hľadiska významnou pomocou pre slovenský priemysel," povedal Ján Michálek, obchodný riaditeľ spoločnosti KOVAL SYSTEMS v Beluši na Slovensku.

Priemyselná spolupráca napreduje

Konečné nastavenie priemyselnej spolupráce CV90 na Slovensku napreduje podľa plánu. Zmluva so spoločnosťou KOVAL SYSTEMS je jednou z mnohých, ktoré budú podpísané v rámci finalizácie siete miestnych slovenských priemyselných partnerov OEM (Original Equipment Manufacturer) pre CV90.

Podpis medzivládnej dohody Švédskeho kráľovstva so Slovenskou republikou sa uskutočnil v rovnakom čase ako podpis zmluvy s hlavným slovenským priemyselným partnerom spoločnosti BAE Systems, firmou ZTS-Special, ktorá bude v tomto projekte realizovať kompletnú montáž. Odvtedy existuje nepretržitý a úzky dialóg s ďalšími slovenskými partnermi, ktorí spoločne dodajú vozidlá CV90 Ozbrojeným silám SR.

Medzi ne patrí napríklad spoločnosť Ray Service, s. r. o., partner na vývojové práce a výrobu elektrických komponentov a subsystémov. Spolupráca súvisiaca s vývojovými a konštrukčnými činnosťami sa už začala. Ďalším pozitívnym príkladom je spoločnosť Aliter Technologies, a. s., kde sa v rámci spolupráce s BAE Systems Hägglunds realizuje  nastavenie vo­jenskej spôso­bilosti v oblasti C4I (digitálny systém velenia a riadenia). 

Zdroj: Koval SYSTEMS a.s.

Hodnota je v partnerstvách

Úspešná priemyselná spolupráca spoločnosti BAE Systems ďaleko presahuje rámec mechanickej montáže vozidla alebo budovania nových tovární. Je postavená na miestnych priemyselných partneroch, ktorí zohrávajú vysoko hodnotnú a strategickú úlohu pri vývoji, výrobe, výcviku a podpore vozidla a jeho početných variantov. Na Slovensku sa tým posilňuje domáci priemysel a zároveň sa zvyšuje bezpečnosť dodávok pre ozbrojené sily. Rozrastajúca sa sieť priemyselných partnerov na celom Slovensku zabezpečí, že miestny priemysel bude zohrávať rozhodujúcu úlohu pri servise, údržbe a budúcom vývoji vozidiel CV90.

Slovenské CV90 sa budú vyrábať s novou modernou vežou série D vyzbrojenou 35 mm kanónom. Veža poskytne posádkam CV90 lepšiu ochranu a zvýšenú bojovú účinnosť vďaka najnovšej generácii senzorov, umelej inteligencii a softvéru rozšírenej reality, čím sa zvýšia multidimenzionálne schopnosti CV90 na bojisku. Slovenské vozidlá budú vybavené aj riešením aktívnej ochrany (APS) „Iron Fist" od spoločnosti Elbit Systems a integrovanou pokročilou protitankovou riadenou strelou SPIKE-LR od spoločnosti Rafael Advanced Defense Systems.

Slovenská armáda dostane najnovšiu iteráciu CV9035, známu ako CV90MkIV, s najnovšími pokročilými schopnosťami a digitálnymi technológiami, ktoré spĺňajú potreby vyvíjajúceho sa bojiska.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: BAE Systems
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM