ELA Rôzne Správy

Pri pohľade na predpoveď počasia zostali Slováci v ŠOKU: Bude v Bratislave +46 °C?!

Vyhliadky počasia začínajú šokovať. Dnes možno aj vás zaujala predpoveď, ktorá očakáva budúci týždeň teploty vysoko nad +40 °C. Ako to ale naozaj bude?

Ilustračný obrázok k článku Pri pohľade na predpoveď počasia zostali Slováci v ŠOKU: Bude v Bratislave +46 °C?!
Zdroj: pixabay.com/

Po vlne horúčav sa na našom území ochladilo. Do našej oblasti totiž prúdi chladnejší vzduch od severozápadu po okraji tlakovej výše so stredom nad Írskom.

Pri prevažne premenlivej oblačnosti sa víkendové teploty budú na Slovensku pohybovať v sobotu od +17 na severe, po +27 °C na juhu územia. V nedeľu bude ešte chladnejšie a to len od +14 do +25 °C.

Veľmi chladný bude aj začiatok ďalšieho týždňa, ale zrážok veľa nečakajte. Od polovice budúceho týždňa sa však črtá zásadné oteplenie, informuje iMeteo.sk.

Horúčavy sa vrátia

V priebehu nadchádzajúceho víkendu nás čaká ďalšie ochladenie, no v budúcom týždni sa očakáva vzostup teplôt a opäť nám hrozia horúčavy. Dnešné predpovede však prišli s variantami, že nám hrozia teploty dokonca na úrovni okolo +45 °C. Čo nás teda čaká?

Maximálne denné teploty budú na Slovensku opäť stúpať až nad úroveň +30 °C a s vysokou pravdepodobnosťou v najteplejších lokalitách nášho územia aj nad +35 °C. Bude však ešte výrazne teplejšie?

Viacerí mohli zostať prekvapení z predpovede počasia, keď si otvorili nejakú z aplikácií v telefóne. „Od 15. júla v aplikáciách svietili skutočne extrémne teploty, ktoré dokonca vysoko prekračovali hranicu +40 °C a pre Bratislavu počítali dokonca s teplotou až +46 °C. Takto napríklad vyzerá beh numerického modelu GFS na 20. júla, ktorý na našom území očakáva teploty od +35 do +43 °C,“ píše iMeteo.sk.

Bude vyše +40 °C?

Ako ďalej vysvetľuje portál, veľa aplikácií používa americký predpovedný model GFS, ktorý dnes ukazoval teploty aj okolo +45 °C. To je však vylúčené!

„Tento model totiž pre našu oblasť nie je vhodný, čo sa aj dnes ukázalo. GFS je globálny model stavaný pre celý svet. Ide o systematicky opakujúcu sa chybu tohto numerického predpovedného modelu, ktorý pre náš stredoeurópsky región nesprávne vyhodnocuje vplyv vyparovania vlhkosti v nižších hladinách atmosféry, čím následne v jeho výpočtoch dochádza k extrémnemu prehrievaniu,“ vysvetľuje abnormálne vysokú teplotu portál.

Takéto extrémne hodnoty s teplotou vysoko nad +40 °C by prekonávali všetky platné historické rekordy, čo je takmer vylúčené.

„Je teda jasné, že netreba robiť paniku a teploty vysoko nad +40 °C na Slovensku nehrozia! Aplikácie sú často nepresné na dlhšie obdobie ako 5 – 7 dní a svoje robí aj nesprávne použitý numerický model v aplikáciách,“ uzatvára iMeteo.sk.

Ilustračné foto

Čo je potrebné vedieť k letným dovolenkám?

Zdroj: iMeteo.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM