Rôzne

Pri nádobách na triedený odpad našli fritézu s olejom, v žltej nádobe posteľ

Zamestnanci OLO natrafia počas odvozu odpadu na všelijaké kuriozity. Najnovšie ich šokoval nález postele v žltej nádobe na plast, ale aj fritéza s olejom.

Ilustračný obrázok k článku Pri nádobách na triedený odpad našli fritézu s olejom, v žltej nádobe posteľ
6
Galéria
Zdroj: OLO a.s.

Nielen Bratislavčania sú zo zákona povinní triediť odpad. Dôležité je, aby sme ho triedili správne do jednotlivých zberných nádob, ktoré sa farebne odlišujú. Znižujeme tak nepriaznivé vplyvy na životné prostredie a pomáhame eliminovať čierne skládky.

Posteľ v žltej nádobe

Niekedy sa ale stane, že v nádobách na triedenie odpadu nájdete aj taký odpad, ktorý tam nemá čo hľadať. Môže za to či už nevedomosť alebo jednoducho lenivosť. V uplynulých dňoch zamestnanci Odvozu a likvidácie odpadu (OLO) narazili na v skutku arogantné triedenie odpadu.

V kontajneri na bio odpad našli peň stromu, pri nádobách na triedený odpad našli fritézu aj s olejom a pri odvoze plastov našli v žltej plastovej nádobe posteľ.

„Tieto objemné druhy odpadov v žiadnom prípade nepatria na stojisko a už vôbec nie do nádob. V zmysle všeobecne záväzného nariadenia hlavného mesta je každý z nás povinný ukladať odpad do zberných nádob na to určených tak, aby sa dali uzavrieť a odpad z nich nevypadával. Navyše, objemné odpady v nádobách zaberajú príliš veľa miesta a kvôli nim sa do nádob nezmestí odpad, ktorý do nich skutočne patrí, čím vzniká okolo nádob neporiadok,“ uvádza OLO.

Ak sa potrebujete zbaviť elektroodpadu, použitého kuchynského oleja či objemného odpadu, môžete tak urobiť na zbernom dvore OLO na Starej Ivanskej ceste 2. Odovzdať tu môžete aj živý či umelý vianočný stromček, nefunkčné svetielka od stromčeka, batérie, objemný odpad či drobný stavebný odpad.

Ako triediť odpad

Do modrého kontajnera vhadzujeme papier, papierové tašky, škatule a kartóny, obálky, noviny, časopisy, letáky, katalógy, pohľadnice, listy, obálky či kancelársky papier. Nevhadzujte do nich mokrý, mastný a znečistený papier, samoprepisovací a voskovaný papier, použité plienky, hygienické potreby, tetrapak a alobal.

Do žltého kontajnera na plasty treba vhadzovať plastové tašky a vrecká, fólie, plastové škatule, neznečistené plastové fľaše od nápojov, obaly od kozmetiky, plastové obaly z domácností, tetrapak, tégliky od jogurtov, hliníkové plechovky, neznečistené nápojové kartóny. Nepatria sem plasty znečistené chemickými látkami, zvyškami jedál, biologickým odpadom a olejmi.

Do zeleného kontajnera na sklo patria sklenené poháriky, neznečistené sklenené fľaše, obaly od majonéz, zaváranín, sklenené črepy a vázy. Do kontajnerov nepatrí keramika, porcelán, zrkadlá, drôtené a lepené sklo, technické sklo alebo tabuľové sklo.

Do čierneho kontajnera na zmesový odpad treba vhadzovať bioodpad z kuchyne a domácností, kovové obaly a konzervy, obaly od vajíčok, rolky od toaletného papiera, použité papierové vreckovky a utierky, rozbité sklenené ozdoby či papier na pečenie.

Do hnedej zbernej nádoby a kompostovacieho zásobníka vhadzujte kvety, štiepky, piliny, pokosenú trávu, konáre, lístie, zvyšky po zbere ovocia a zeleniny, zhnité ovocie, burinu. Do zbernej nádoby nepatria odpady z domácnosti živočíšneho pôvodu, najmä mliečne a mäsové výrobky.

Ako netriediť odpad
6
Galéria
Zdroj: OLO a.s.
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM