Tomáš Stupavský Rôzne

Pri Boroch bude údajne stáť nová železničná stanica

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) majú pripravený nový projekt, ktorý sa týka aj nákupného centra Bory Mall. Pri obchodnom dome, ktorý sa nachádza medzi bratislavskými mestskými časťami Dúbravka a Lamač, má vyrásť nová železničná stanica.

Ilustračný obrázok k článku Pri Boroch bude údajne stáť nová železničná stanica
Zdroj: TASR

V plánovanom projekte sa uvažuje aj o výstavbe ďalších šiestich prestupných terminálov integrovanej dopravy v meste.

Ako uvádza portál trend.sk zastávka Lamačská brána má umožniť prestup ľudí, ktorí budú dochádzať zo Záhoria do Bratislavy, na autobusy a električky hromadnej dopravy. Okrem toho súčasťou zastávky bude aj záchytné parkovisko pre 370 áut.

Problémom projektu, je ale nejasný termín a financovanie predĺženia električkovej trate z Dúbravky do novej štvrte Bory. Na tom, môže celý plán zlyhať. Saratovská ulica má totiž umožniť prestupy a prechod podjazdom z Dúbravky do Borov.

Nový železničný terminál má byť situovaný v lokalite dnešnej záhradkárskej oblasti. V pláne sa počíta so 180-metrovými nástupiskami po stranách koľají. Nebude chýbať ani moderný vizuálny systém s informáciami o všetkých druhoch integrovanej dopravy. Súčasťou projektu budú aj schodiská, či výťahy pre peších a cyklistov.

Začiatok výstavby jún 2018

Parkovisko s názvom Park & Ride by takisto malo vzniknúť na mieste záhradkárskej oblasti, ale kvôli jeho výstavbe by muselo byť odstránených až osem budov. Prístup má byť z Agátovej ulice.

Železnice ako predbežný termín začiatku výstavby uvádzajú jún 2018 s tým, že projekt má byť dokončený v decembri 2020. Náklady sa odhadujú vo výške 5,58 milióna eur.

Trend.sk informuje, že projekt terminálov integrovanej dopravy vychádza zo štúdie z roku 2012, v ktorej sa hovorí o výstavbe, oprave a predĺžení niektorých električkových tratí, výstavbu piatich parkovísk P&R (Lamačská brána, Nové Košariská, Zohor, Pezinok, Ivanka pri Dunaji), terminálov v Malackách, Pezinku a Senci.

V Bratislave majú vzniknúť terminály Devínska Nová Ves – zastávka, Lamačská brána, Patrónka, Mladá Garda, Trnávka, Ružinov a Vrakuňa.

Prečítajte si tiež: KOMENTÁR: Kde sa stratili všetci ľudia? Prázdne nákupné centrum, to sa len tak v Bratislave ne­vidí

Ilustračné foto.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM