Maros Palesch Rôzne

Prezidentský palác čaká rekonštrukcia

Prezidentský palác v Bratislave čaká tento rok rekonštrukcia. Z tohtoročného rozpočtu je na opravy vyčlenených približne 160 tisíc eur.

Hovorca prezidenta SR Marek Trubač informoval, že palác, ktorý slúži ako sídlo hlavy štátu od roku 1996, potrebuje obnovu fasády, sanáciu zvlhnutých múrov, hydraulické vyregulovanie kúrenia aj opravu výťahu.

Renováciu si vyžaduje aj interiér paláca. Počíta sa s reštaurovaním stien, opravou zlátenia, dverí, okien aj mobiliáru. Trubač poznamenal, že z rozpočtu na rok 2010 majú viazaných na daný účel asi 420.000 eur. „Zatiaľ nám ich ministerstvo financií ešte neuvoľnilo,“ spomenul.

Prezidentská kancelária má tento rok, podobne ako iné štátne inštitúcie, nižší rozpočet. Musí sa uskromniť so sumou asi 4,1 milióna eur, z ktorej bežné výdavky tvoria viac ako 3,9 milióna eur. Z toho na platy, služobné príjmy a ostatné osobné vyrovnania pôjde približne 1,4 milióna eur. Zvyšnú sumu predstavujú kapitálové výdavky určené na spomínanú rekonštrukciu.

Prezident Ivan Gašparovič v nedávno uviedol, že krátený rozpočet má kancelária vo vzťahu k výdavkovej časti, čo znamená, že sa bude musieť uskromniť. „Parlament nám však navýšil rozpočet, pokiaľ ide o prevádzkové náklady a to aj na rekonštrukciu Prezidentského paláca. Určite by sme prijali viac, lebo len budova paláca sa musí opravovať prakticky každé dva týždne. Doteraz sa nepodarilo odstrániť niektoré chyby, pokiaľ ide o zatekanie,“ priznal.

Pripomenul, že kancelária nie je organizácia, ktorá zamestnáva stovky alebo tisícky ľudí. „Núti nás to k úsporným opatreniam, ale na druhej strane máme 11 zamestnaneckých miest neobsadených, takže stavy nenaplníme, čím splníme aj 10-percentú podmienku na zníženie pracovných miest,“ poznamenal.

V súčasnosti v kancelárii pracuje vrátane prezidenta 91 zamestnancov, z toho 67 v štátnej službe a 23 pri výkone práce vo verejnom záujme.

Zdroj + foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM