Kultúra

Prehliadka španielskeho filmu ponúkne to najlepšie z Pyrenejského polostrova

Filmy sa premietajú so slovenskými titulkami. Vstup je zdarma, s výnimkou otváracej snímky, ktorou je film Neskoro na hnev.

Ilustračný obrázok k článku Prehliadka španielskeho filmu ponúkne to najlepšie z Pyrenejského polostrova
4
Galéria
Zdroj: TASR

V kine Mladosť sa vo štvrtok (6. 12.) začne filmová prehliadka Viva la película! Piaty ročník ponúkne divákom pestrú mozaiku snímok, ktoré priblížia aktuálne spoločenské témy a zároveň predstavia tvorbu zaujímavých osobností španielskeho filmu. V rámci profilu to bude tvorba španielskeho herca a režiséra Raúla Arévala.

Aj pre náročnejších

Viva la película ponúka divákom osobitý pohľad na kinematografiu Pyrenejského polostrova. Tematické filmové putovanie ich prevedie životnými cestami rôznorodých hrdinov, ktorí sa v dobrovoľnom, vynútenom, vysnívanom či romantickom exile pokúšajú objaviť to najpodstatnejšie. Najprv ale musia prekonať odlúčenie, neskúsenosť, nepochopenie, ale aj strach o životy najbližších.

Pestrá ponuka je zostavená tak, aby si na svoje prišli milovníci náročnejších filmov, ale aj tí, ktorí obľubujú ľahší žáner.

Za vstupné sa neplatí

Filmy sa premietajú so slovenskými titulkami. Vstup je zdarma, s výnimkou otváracej snímky. Tou je film Neskoro na hnev (Tarde para la ira), civilne natočený revenge thriller. Ide o príbeh, ktorého hlavným hnacím motorom je túžba po pomste. Naberá nečakané rozmery a narúša pokojný život niekoľkých ľudí okolo jedného obyčajného baru.

Námetom je podľa poznámok režiséra jednoduchá úvaha: Keby niekto niekedy ublížil mojej rodine, zabil by som ho bez váhania? Sám Arévalo o filme hovorí: „Neskoro na hnev je dramatický thriller vychádzajúci priamo z môjho vnútra. Nenávisť, zlosť, potláčaný hnev sú problémy, ktoré ma bytostne zaujímali. Jednou z výziev bolo vykresliť všetko s čo najväčším realizmom. Hovoriť o násilí z môjho pohľadu suchom, surovom, drsnom násilí, o takom, aké je prítomné aj v živote.“

Snímka získala štyri národné ceny Goya 2017 vrátane ocenenia za najlepší film, herca vo vedľajšej úlohe, začínajúceho režiséra a pôvodný scenár. Na svojom konte má 22 ďalších filmových dien.

Raúl Arévalo sa ako herec predstaví v tituloch Mokrina (2014, r. Alberto Rodríguez), TmavomodráTak­merČierna (2006, r. Daniel Sánchez Arévalo) i vo filme Rozkoš v oblakoch (2013, r. Pedro Almodóvar).

Prehliadka v Bratislave potrvá do 9. decembra.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM