Anabela Mikušiaková Správy

Predsedníctvo Bratislavčanom kávu z ulíc nezoberie

O necelý mesiac začne v Bratislave predsedníctvo v rade Európskej únie, s čím je spojených niekoľko obmedzení v rámci Starého Mesta. Aj napriek niektorým zvestiam však predsedníctvo na obľúbené pojazdné kávy nesiahne.

Ilustračný obrázok k článku Predsedníctvo Bratislavčanom kávu z ulíc nezoberie
Foto: Pán Králiček

Pojazdné kaviarne sa stali už neodmysliteľnou súčasťou ulíc v Starom Meste. V súčasnosti ich po Bratislave premáva sedem. Jedna z nich je statická kaviareň na Šafárikovom námestí a zvyšných šesť migruje po uliciach. Jednotlivé okruhy, v rámci ktorých si môžete dopriať svoj obľúbený nápoj priamo na ulici, sú dohodnuté ešte od minulého roka.

„V minulosti prebiehal proces výberu veľmi chaotickým spôsobom. Pred rokom bola zavedená mapa s predajnými miestami. O tie voľné sa mohli uchádzať predajcovia. Samozrejme, tam kde už niekto funguje je logické, že kontinuita podniku na danom mieste bude pokačovať. Na tom sme sa zhodli aj s mestom,“ hovorí majiteľ pojazdných kaviarní Pán Králiček Martin Králiček.

Káva a predsedníctvo

S bližiacim sa predsedníctvom v rade EÚ, ktoré už od júna začína v Bratislave, sa hovorí o mnohých bezpečnostných opatreniach a obmedzeniach. S tými sa obyvatelia mesta stretávajú už niekoľko týždňov počas generálnej opravy ciest a chodníkov. Aj napriek niektorým správam, ktoré naznačovali obmedzenie pojazdných kaviarní počas predsedníctva, kávičkári mesto a ani staromestská samospráva o ničom nevedia.

„Nebolo nám komunikované, že by nás to malo zasiahnuť a teda nevidím dôvod na prerušenie prevádzky alebo čokoľvek iné,“ hovorí Martin Králiček.

Čítajte tiež: Čo prinesie predsedníctvo? Päť mesiacov nebudú centrom Bratislavy premávať električky

Rovnako tak o prípadných obmedzeniach kávy nevie ani Staré Mesto. „My nemáme žiadne informácie, že by mali byť kávičkári obmedzení,“ hovorí Gubková. „Najväčšia ostraha bude iba v dni, keď tu budú podujatia, čo je 25 zasadacích dní,“ dodáva Gubková.

Sedem a dosť

Pán Králiček prišiel s konceptom pojazdnej kávy ako prvý a odvtedy sa s nimi roztrhlo vrece. „Je to v poriadku, že pôsobia aj iné kaviarne. Bolo by nefér, keby pôsobil len jeden predajca. Konkurencia je fajn a posúva nás ďalej,“ hovorí.

Na otvorenie pojazdného stánku je potrebné v prvom rade požiadať o schválenie Staré Mesto. „Najprv podáte žiadosť o zaberanie priestranstva. Keďže ide o komerčnú aktivitu, tak vám je potom vyrubená daň podľa veľkosti miesta, ktoré zaberáte,“ vysvetľuje Gubková.

Staré Mesto však nie je jediná časť, ktorá vám musí schváliť žiadosť. Na otvorenie pojazdnej kaviarne potrebujete ešte niekoľko ďalších potvrdení od štátnych inštitúcií, či dokonca regionálnych úradov. „Proces je viacstupňový, nie je to len mestská časť. Treba osloviť aj regionálny úrad verejného zdravotníctva, mestská časť vám musí schváliť napríklad sklad. Celú vašu žiadosť vo finále schvaľuje komisia,“ približuje Králiček.

Podľa hovorkyne Nory Gubkovej, samospráva v súčasnosti neeviduje žiadnu žiadosť o otvorenie ďalšej prevádzky. Staromešťania a návštevníci Strého Mesta si tak musia zatiaľ vystačiť so siedmymi fungujúcimi pojazdnými stánkami s kávou.

Pečítajte si tiež: Bratislava žije kávou! Svedčí o tom hneď niekoľko skutočností, kde vám pripravia najlepšiu?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM