Kultúra

Pred západom slnka: V SND sa zabezpečený sedemdesiatnik zamiluje do 20-ročnej ženy

Činohry SND uvedie premiéru hry nemeckého dramatika Gerharta Hauptmanna. Uvidíme v nej Martina Hubu aj Táňu Pauhofovú.

Ilustračný obrázok k článku Pred západom slnka: V SND sa zabezpečený sedemdesiatnik zamiluje do 20-ročnej ženy
5
Galéria
Zdroj: TASR

Takmer po osemdesiatich rokoch sa na javisko Činohry SND vracia hra Pred západom slnka nemeckého dramatika Gerharta Hauptmanna, nositeľa Nobelovej ceny.

Tragická búrka udalostí

Inscenácia rozpráva príbeh dobre zabezpečeného sedemdesiatnika, ktorý sa zamiluje do 20-ročnej ženy. V čase, keď už od života nič nečakal, metaforicky pred západom slnka, získa zrazu novú chuť do života. Život, ktorý sa už pred ním pomaly uzatváral, je zrazu pre neho znova čarovný a krásny. Ibaže jeho rodina sa týmto vzťahom cíti ohrozená.

Deti, ktoré si zvykli na to, že po matkinej smrti sú stredobodom života svojho otca, sa nevedia zmieriť s tým, že toto miesto zaujala namiesto nich celkom neznáma, cudzia osoba, že ich otec už nepatrí im, že neostal verný pamiatke ich matky. Otcovu známosť pokladajú za zlatokopku, ktorá ich chce len pripraviť o dedičstvo. Rozhodnú sa svojho otca pred ňou a pred sebou chrániť, čím rozpútajú búrku udalostí s tragickým koncom.

Inscenácia je prvou réžiou Michala Vajdičku vo funkcii riaditeľa Činohry SND. „Hauptmannove drámy sú stále živé, pretože v nich nenájdete jasnú agendu, ktorá by vám na začiatku prezradila, komu drží palce a proti komu bojuje. To je dobré mať vyjasnené v živote, v divadle to nerobí dobrotu, keď je na začiatku všetko jasné, potrebujete mať drámu. Hauptmannovi sa to podarilo preniesť do rodinných drám, kde už konflikt nie je sociálny, je generačný, medzi pohlaviami a ľudia sa delia na priaznivcov jednej a druhej strany,“ povedal dramaturg inscenácie Daniel Majling.

Spriaznené duše

„Poznal som viacero mužov, ktorí si z rôznych ťažkých životných tráum pomáhali tým, že – ak im to osud doprial – sa spojili s nejakou spriaznenou dušou. To je najkrajšie, čo môže byť, že sa dostanete z dna tým, že objavíte spriaznenú dušu, aj keď má toľko rokov, koľko má. To, že sa zblázni do mladej dievčiny, je, myslím si, celkom prirodzené, hoci mu to výrazne skomplikuje život. Ale to platí obojstranne, aj pre tú mladučkú dušu, pre jej osud,“ hovorí k inscenácii v divadelnom mesačníku SND Portál hlavná postava inscenácie, herec Martin Huba.

Scénu hry navrhol Pavol Andraško, kostýmy Katarína Hollá, hru preložili Ján Štrasser a Peter Zajac. V jednotlivých postavách účinkujú Martin Huba, Alexander Bárta, Táňa Pauhofová, Daniel Žulčák, Monika Šagátová, Tomáš Maštalír, Diana Mórová, Ľuboš Kostelný, Jozef Vajda, Emília Vášáryová, Mária Schumerová, Michal Noga, Dušan Jamrich, Emil Horváth, Branislav Bystriansky, Ján Gallovič.

Pred západom slnka, SND
5
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM