Kultúra

Pred 564 rokmi posvätili Dóm sv. Martina - dnešnú katedrálu v Bratislave

Pri príležitosti 564. výročia posvätenia Dómu sv. Martina v Bratislave, ktorý sa v roku 2008 stal katedrálnym chrámom Bratislavskej arcidiecézy, konala sa v ňom vo štvrtok (10.3.) večer slávnostná pontifikálna sv. omša. Celebroval ju bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský.

Ilustračný obrázok k článku Pred 564 rokmi posvätili Dóm sv. Martina - dnešnú katedrálu v Bratislave
Zdroj: TASR

Katedrála sv. Martina je gotická sakrálna stavba v historickej zóne Bratislavy. Je najvýznamnejším a najväčším chrámom v hlavnom meste SR a dominantou, ktorá je po Bratislavskom hrade druhým najvyhľadávanejším turistickým objektom mesta.

Pre dôležitosť a význam katedrálneho chrámu ako sídla biskupa diecézy sa výročie jeho posviacky slávi v celej arcidiecéze ako sviatok, informovala Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska v Bratislave.

Bratislavská Katedrála sv. Martina je spätá s viacerými svätcami, najmä s patrónom arcidiecézy sv. Martinom z Tours, ktorý bol známy svojou dobročinnosťou a láskou k blížnym. Túto významnú osobnosť pripomína súsošie sv. Martina na koni, ktorý dáva časť svojho plášťa žobrákovi, nachádzajúce sa v pravej prednej časti chrámu.

V ľavej časti katedrály je Kaplnka sv. Jána Almužníka, alexandrijského patriarchu (nar. okolo roku 550 na Cypre), ktorý sa takisto preslávil svojou ľudomilnosťou a štedrosťou. V chráme sa nachádza mnoho klenotov a vzácnych pamiatok. Známa je aj bronzová krstiteľnica umiestnená na osemramennom podstavci a iné.

V chráme pôsobí Katedrálny zbor sv. Martina, konajú sa tam medzinárodné organové festivaly a významné koncerty duchovnej hudby.

Prečítajte si aj: Historické zábery: Veľký požiar v Podhradí zrejme spôsobila masť z výpeku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM