ts Rôzne

Prečo je Jakubov dom na Hlavnom námestí radnicou?

Mestské múzeum má svoje sídlo v priestoroch Starej radnice už od roku 1869. Predtým, ako začala plniť funkciu múzea, mali jej priestory veľké množstvo využití.

Ilustračný obrázok k článku Prečo je Jakubov dom na Hlavnom námestí radnicou?
Zdroj: Dnes24.sk

Starú radnicu na Hlavnom námestí tvorí komplex budov postavených v rôznych umeleckých slohoch. Jakubov dom pôvodne vznikol spojením dvoch starších domov. Jeho majiteľmi boli synovia richtára Jakuba, Pavol a Štefan. Každý z nich vlastnil polovicu.

Od zadĺženého Pavla kúpil jeho časť domu istý žid Izák. Mestská rada ho ale v roku 1387 donútila k predaju v prospech mesta. Dom mal totiž výhodnú polohu – stál v popredí námestia a navyše mal vežu.

Po odkúpení Pavlovej časti mesto postavilo na nádvorí radnice múr predeľujúci pozemok. Stál tam až do roku 1421, kedy mesto odkúpilo aj druhú polovicu domu, Štefanovu časť.

Rozširovanie komplexu budov Starej radnice

Pôvodný Jakubov dom predstavuje budova s vlastnou vežou, ku ktorej postupne pribudli viaceré stavby – Jakubov dom, Pawerov dom, Ungerov dom a Aponiho palác.

Keď bohatý mešťan Hans Pawer začal stavať v susedstve radnice, mestská rada si na dom počkala a po dokončení ho odkúpila a pripojila k radnici. Ďalšou v poradí bol Ungerov dom, ktorý bol ku komplexu pripojený z pravej strany. V roku 1867 mesto prikúpilo susedný Aponiho palác a v roku 1903 Primaciál­ny palác.

Rôznorodé využitia radnice

Ešte za čias, kedy dom patril Jakubovým synom, zasadala v ňom mestská rada. Okrem toho mala radnica pre mesto všestranné využitie. V dôsledku Žižkovho vpádu s husistickými vojskami na Moravu sem mesto presunulo v roku 1423 knihy z bratislavskej kapituly a cennosti z farského kostola.

V stredoveku sa nachádzala v radnici aj mincovňa, ktorá na základe privilégia cisára Žigmunda mohla raziť štvrťdenár, quarting. Okrem iného tu bola mestská váha, radničná kaplnka, drevená komora pre mestského pisára, soľná komora a podľa všetkého aj trezor.

Vo vnútornom dvore sa nachádzala zbrojnica. V pivnici sa vyrábal strelný prach. Pravdepodobne kvôli výrobe strelného prachu stál vo dvore suchý mlyn poháňaný koňmi. V zadnom krídle komplexu sa chovali poľovní psi, na osobitnom dvore boli koniarne. V pivnici sa ešte okrem výčapu piva nachádzali aj žaláre a mučiareň, vedľa ktorej mal izbu kat.

Za čias Jakubovho domu mala veža obrannú funkciu, po prestavbe na radnicu reprezentatívnu. Bola symbolom mestskej samosprávy, zároveň sa z nej dozeralo na poriadok v meste.

Z veže sa oznamovali významné správy, vojnové víťazstvá alebo pokyny v nebezpečenstve – pri požiaroch. Zaujímavosťou veže je zamurovaná deľová guľa pripomínajúca útoky napoleonských vojsk v roku 1809.

Čítajte aj: Historické zábery: Hlavné námestie ukrýva viacero tajomstiev

Stará radnica na Hlavnom námestí
6
Galéria
Zdroj: Umenie Bratislavy
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM