Nina Táborská Rôzne

Pre systém Eurokľúč zriadili národný kontaktný bod, od tohto týždňa je dostupný verejnosti

Eurokľúč je univerzálny kľúč od sociálnych zariadení, výťahov, plošín, šatní či špeciálne zabezpečených vchodov určených pre ľudí so zdravotným postihnutím alebo matky s deťmi do troch rokov. VšZP už v sídle svojho ústredia v Bratislave nainštalovala na toaletách prvý špeciálny zámok.

Ilustračný obrázok k článku Pre systém Eurokľúč zriadili národný kontaktný bod, od tohto týždňa je dostupný verejnosti
Zdroj: TASR

Otázky o systéme Eurokľúč zodpovedia pacientom cez národný kontaktný bod. Verejnosti je prístupný už od pondelka a informuje napríklad o dostupnosti tejto zdravotnej pomôcky. Kontaktný bod zriadila Asociácia na ochranu práv pacientov SR, ktorá iniciovala zavedenie systému Eurokľúč na Slovensku.

„Inštitút je určený aj pre informácie smerované k majiteľom toaliet a k majiteľom výťahov a zdvíhacích plošín pre zdravotne postihnutých,“ priblížil predseda AOPP Petr Kučera. Svoje pripomienky môžu pacienti ohlásiť telefonicky na čísle 0903 711 117, e-mailom na adresu: eurokluc@aopp.sk alebo písomne na adresu: AOPP, NKB pre systém Eurokľúč, Prešovská 39, 821 08 Bratislava.

Eurokľúč je univerzálny kľúč od sociálnych zariadení, výťahov, plošín, šatní či špeciálne zabezpečených vchodov určených pre ľudí so zdravotným postihnutím alebo matky s deťmi do troch rokov. Jeho vlastník môže použiť takto prispôsobené toalety v domovskej krajine aj v zahraničí.

Jedným z hlavných partnerov projektu sú Všeobecná zdravotná poisťovňa a Železnice Slovenskej republiky.

VšZP už v sídle svojho ústredia v Bratislave nainštalovala na toaletách prvý špeciálny zámok. Takto prístupné toalety by mali byť v priebehu niekoľkých mesiacov na všetkých pracoviskách poisťovne.

ŽSR sa chystá pilotne zaviesť špeciálne zámky na 20 železničných staniciach, v ktorých sú už vybudované WC pre imobilných. Vo zvyšných 20 toaletách musia ešte podľa hovorkyne ŽSR Martiny Pavlikovej urobiť drobné úpravy.

AOPP pre tento projekt oslovuje aj verejné samosprávy či zdravotnícke zariadenia a inštitúcie, v ktorých je predpoklad zvýšeného počtu osôb vrátane zdravotne postihnutých.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM