Tlačové správy

Praskajúce žilky nie sú maličkosť. Viete, ako proti nim bojovať?

Nohy spočiatku môžu byť zvonku pekné, bez akýchkoľvek príznakov poškodenia. Ťažké, bolestivé nohy, časté kŕče a opuchy sú však prvými príznakmi vážneho zdravotného problému. Drobné žilky a kŕčové žily, ak už sú viditeľné, nie sú iba estetickým problémom, ale vážnym zápalovým ochorením žíl.

Ilustračný obrázok k článku Praskajúce žilky nie sú maličkosť. Viete, ako proti nim bojovať?
Zdroj: Medicentrum

Klinické prejavy chronickej žilovej nedostatočnosti odhalil ultrasonografický skríning u 73% Slovákov. Počiatočné štádium ochorenia – metličky malo 19 % vyšetrených. Prvé štádium môže byť dokonca bez vonkajších príznakov. Prípadne sa na nohách môžu objaviť fialovomodré drobné žilky, či pavučinovité výraznejšie podkožné žilky. Odďaľovanie návštevy lekára znamená zachytenie ochorenia až vo vyšších, ťažšie liečiteľných štádiách.

Metličky – prvé štádium žilového ochorenia, sa dajú efektívne riešiť sklerotizáciou. V ich vizualizácii sa dá využiť infrakamera VeinViewer, ktorá premieta žilový systém v reálnom čase priamo na kožu. Identifikuje žilu ktorá privádza krv do rozvetvených metličiek a umožní nám cielene ich ošetriť. Metóda CRYO-LASER & CRYO-SCLEROTHERAPY (CLaCS) je navádzaná spomínanou infrakamerou, ktorá zobrazí retikulárnu prívodnú kožnú žilu – „feeder vein“ uloženú v hĺbke do 10mm pod povrchom kože. Voľným okom je často neviditeľná.

Nenoste obuv s vysokými opätkami, ani bez opätkov

Vysoké opätky sú krásne, elegantné, predlžujú líniu nohy…. a pre ženy s chronickým žilovým ochorením sú absolútne nevhodné! Ideálna obuv je s nízkymi 4cm opätkami, ktorá ideálne drží lýtko a poskytuje dostatočný tlak k podpore žilového návratu. Na celodenné nosenie vysokých opätkov treba pri kŕčových žilách zabudnúť. Obuť si ich môžete len príležitostne a na krátky čas. Žena s problémovými žilami potrebuje kombinovať rytmický pohyb členkov s prácou lýtkových svalov. Neustály svalový tonus a fixované členky zhoršujú prúdenie krvi v nohách.

Vyhýbanie sa vyšetreniu žíl

Prvými prejavmi poškodenia žilových stien býva najčastejšie bolesť, pocit ťažkých nôh, únava, napätie v nohách, nočné kŕče a opuchy. Ak nám tieto problémy príliš nekomplikujú život, zvykneme ich zľahčovať. Nemáme čas ísť k lekárovi, ťažkosti pripisujeme svojmu náročnému zamestnaniu, veku či hmotnosti. V populácii mužov do 35 rokov má symptómy približne 11% z nich, v prípade žien 20 %.
U žien oslabujú žilovú stenu ženské hormóny, preto u nich vznikajú drobné metličkové varixy. Riziko sa zvyšuje v tehotenstve, pri užívaní hormónov alebo v menopauze. Počas tehotenstva sa ženám výrazne zvýši krvný objem i prietok krvi. Pre hormonálne zmeny sa rozšíria žily a zväčšujúci sa plod môže tlačiť na žily vedúce z dolných končatín. Ženské hormóny všeobecne zvyšujú zrážanlivosť krvi.

Liečba musí byť komplexná a celoživotná. Okrem správnej životosprávy a fyzikálnej liečby sa používa kompresívna terapia, medikamentová terapia – liečba venofarmakom, sklerotizačná a chirurgická terapia. Ak sú prítomné kŕčové žily, treba ich vždy čo najskôr sklerotizačne či chirurgicky ošetriť. Inak sa ochorenie môže skomplikovať.

Ovplyvniteľné rizikové faktory:

– nadváha a obezita
- nedostatok pohybu, dlhé sedenie, dlhé státie
- neprimeraná svalová záťaž (posilňovanie, silové športy)
- častá zápcha (vnútorný tlak sťažuje činnosť žíl)
- tesná spodná bielizeň, obuv na vysokých opätkoch
- horúce prostredie (roztiahnutie cievneho systému a zvýšenú záťaž na jeho funkčnosť)
- fajčenie (vedie k zužovaniu a oslabovaniu stien ciev)
- pridlhé sedenie na toalete (zhoršenie prietoku krvi v nohách a zvýšenie vnútrobrušného tlaku)
- užívanie antikoncepcie alebo hormonálna liečba

(PR) – Za obsah zodpovedá objednávateľ tejto správy.

Zdroj: Medicentrum
Zdroj: PR Forum
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM