Rôzne

Pradiareň v areáli Cvernovky je v havarijnom stave. Rekonštrukcii kultúrnej pamiatky bude predchádzať výskum

Nájomcovia, ktorí využívajú budovu Pradiarne v areáli niekdajšej továrne na nite, sa vysťahujú do konca júna. Dôvodom je havarijný stav budovy a plánovaný pamiatkový výskum.

Ilustračný obrázok k článku Pradiareň v areáli Cvernovky je v havarijnom stave. Rekonštrukcii kultúrnej pamiatky bude predchádzať výskum
Zdroj: Dnes24.sk

Vlastník areálu Cvernovky, spoločnosť YIT Slovakia, sa dohodol o vysťahovaní z budovy ku koncu júna. Generálny riaditeľ spoločnosti Milan Murcko upozornil, že budova Pradiarne je v havarijnom stave. „Priestory sú nevyhovujúce z hľadiska bezpečnosti a v zmysle legislatívy im chýbajú nevyhnutné povolenia, napríklad revízie výťahov či overené projekty požiarnej ochrany, elektroinštalá­cií,“ doplnil Murcko.

Prečítajte si aj: Potemkiniáda? Na Hlavnej železničnej stanici pribudli cyklostojany, o ktorých vedia iba zasvätení

Generálny riaditeľ YIT Slovakia poukázal aj na to, že vyprázdnenie priestorov si vyžaduje tiež chystaný výskum národnej kultúrnej pamiatky, ktorý je podmienkou následnej rekonštrukcie objektu. „O postupe rokujeme s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave, pričom samotný pamiatkový výskum by sa mal začať v najbližších dňoch,“ informoval Murcko.

V súvislosti s budúcim funkčným využitím Pradiarne nebol Murcko jednoznačný. „Špecifikácia konkrétneho využitia vzíde až z výsledku pamiatkového výskumu,“ uviedol.

Zámerom spoločnosti je podľa neho zachovať genius loci aj v budúcom projekte. Nezavrhuje ani zachovanie kreatívno-umeleckého centra, ktoré v Cvernovke pôsobí. V súčasnosti tu možno nájsť ateliéry a co-workingové priestory maliarov, dizajnérov, fotografov či divadelníkov.

O využití výnimočného objektu diskutoval developér s Nadáciou Cvernovka, ktorá zastupuje tunajších umelcov a kreatívcov. „Akékoľvek záväzné rozhodnutie ohľadom budúceho využitia však spoločnosť v súčasnosti nemôže prijať,“ dodal Murcko.

Spoločnosť YIT Slovakia chce na mieste bývalej továrne na nite vybudovať novú obytnú štvrť s administratívou a obchodnými prevádzkami.

Prečítajte si aj: Ružinovská Hirošima: Nákupný raj je rajom potkanov a bezdomovcov

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM