Rôzne

Pracovníci magistrátu sa tento rok zapojili do akcie Bratislavský týždeň dobrovoľníctva

Pracovníci magistrátu maľovali zábradlia a zapojili sa aj do boja proti grafitom s cieľom kultivovať verejné priestory a spraviť niečo prospešné pre Bratislavu bez nároku na odmenu.

Ilustračný obrázok k článku Pracovníci magistrátu sa tento rok zapojili do akcie Bratislavský týždeň dobrovoľníctva
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

V rámci Bratislavského týždňa dobrovoľníctva, ktorý sa konal od 16. do 22. septembra a ktorý organizuje Bratislavské dobrovoľnícke centrum, sa pracovníci niektorých odborných oddelení Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy tento rok rozhodli dobrovoľne zapojiť do verejno-prospešných činností pre svoje mesto.

Čistili počmárané steny

Do čistenia grafitov pomocou stroja na ich odstraňovanie, ktorý mesto kúpilo ešte minulý rok, sa zapojil aj samotný primátor hlavného mesta SR Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorý spolu s kolegami z oddelenia komunikácie a marketingu čistil počmárané steny Poľského inštitútu na Námestí SNP.

Ďalší kolegovia – pracovníci z oddelenia správy komunikácií zasa natierali zábradlia na Patrónke. „Naším cieľom je čistejšia Bratislava pre nás všetkých! Som preto veľmi rád, že aj na magistráte sa nájdu kolegovia, ktorí vedia takto pomôcť. Verím, že na budúci rok nás bude ešte viac a v ešte väčšej miere prispejeme ku skultúrneniu našich verejných miest v Bratislave,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Čítajte aj: Chcete navštíviť spaľovňu odpadu? Nech sa páči – je otvorená pre všetkých

Čistota v meste vplýva na celkový obraz nášho mesta

Súčasťou snahy o zabezpečenie čistoty v meste je aj boj s grafitmi. Mesto preto v tomto smere podniká viaceré kroky – zakúpilo prístroj na odstraňovanie grafitov, celoplošne natrelo Most SNP, Michalskú bránu, okolie hlavnej stanice a pod. antigrafitovým náterom, v spolupráci s mestskou políciou robí prednášky na základných školách, na ktorých je deťom vysvetlené, prečo nie je dobré znehodnocovať verejné priestory, poskytuje grant pre súkromných majiteľov budov, ktorí si môžu nechať preplatiť náklady na odstraňovanie grafitov z ich vlastných budov a rôzne ďalšie.

Čo sa týka starostlivosti o čistotu v meste, od roku 2014 sa zvýšil aj rozpočet na čistotu zo 7,1 mil. eur na terajších 8,6 mil. eur. „Navyše každoročne zvyšujeme aj samotný grant pre súkromné osoby na odstraňovanie grafitov zo súkromných budov, ktorý bol tento rok až vo výške 90-tisíc eur. Tieto financie mohli súkromní majitelia budov využiť na preplatenie nákladov na odstraňovanie grafitov alebo kúpu antigrafitového náteru,“ uviedol primátor Nesrovnal.

Viac dobrovoľníkov

„Zároveň ponúkame aj brigády pre tých, ktorí by chceli odstraňovať grafiti. Kto by mal záujem, nech sa neváha prihlásiť. Naším cieľom je totiž čistejšia a krajšia Bratislava pre nás všetkých,“ doplnil Nesrovnal.

Minulý rok sa do Bratislavského týždňa dobrovoľníctva zapojilo 504 ľudí, tento rok už 1 111 ľudí. Bratislavské dobrovoľnícke centrum začalo svoju činnosť v roku 2013. Jeho hlavným cieľom je zapájať obyvateľov Bratislavy a Bratislavského kraja do aktivít v prospech mesta, regiónu a ľudí, ktorí to potrebujú a učiť organizácie, ako s dobrovoľníkmi pracovať.

Bratislava24.sk informovala . Iveta Kešeľáková z Magistrátu hlavného mesta.

Čítajte aj: Turisti sa vďaka novým informačným tabuliam zorientujú v meste oveľa jednoduchšie

Magistrát sa zapojil do Bratislavského týždňa dobrovoľníctva
3
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM