Tomáš Stupavský Samospráva

Práce na novom Starom moste napredujú. Konštrukciu už začali natierať na zeleno-sivo

Nový Starý most v Bratislave už natierajú farbou. Bude zeleno-sivý, tak ako o tom minulý rok v hlasovaní rozhodli obyvatelia. Na konštrukciu začali klásť aj chodníky pre peších a ďalšie segmenty mosta už budú vysúvať aj s nimi. Informovala o tom bratislavská hovorkyňa Ivana Skokanová.

Ilustračný obrázok k článku Práce na novom Starom moste napredujú. Konštrukciu už začali natierať na zeleno-sivo
Zdroj: TASR

Do ankety, ktorú mesto na svojom webe odštartovalo koncom januára 2014, prišlo počas troch týždňov 4540 platných hlasov. Viac ako polovicu (2452) získala zeleno-sivá kombinácia, ktorá bola odporúčaná aj v projektovej dokumentácii. Bratislavčania mohli hlasovať ešte za sivú (1171) alebo zelenú farbu(817).

„Kombinácia zelenej a sivej farby zvýrazňuje hlavne vertikálne a vodorovné konštrukčné prvky mosta. Táto kombinácia vytvára priestor pre zladenie mostnej konštrukcie s ostatným verejným priestorom, chodníkmi, osvetlením, lavičkami, drobnou architektúrou,“ vysvetľoval vtedy riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy. V minulosti mal most zelenú povrchovú úpravu, tzv. mostnú zelenú.

Vysúvanie mosta, kladenie chodníkov

Práce dnes pokračujú aj na vysúvaní mosta ponad Dunaj. Podľa hovorkyne sa v týchto chvíľach vysúva ďalších 30 metrov oceľovej konštrukcie a vysunutých tak už bude sedem kusov, čo je spolu 105 metrov nového Starého mosta. „To predstavuje približne štvrtinu z celej dĺžky mosta,“ podotkla Skokanová.

Prečítajte si tiež: OBRAZOM: Takto pokračuje prvá časť výstavby električkovej trate na petržalskej strane

Na pravú stranu Štúrovej ulice v smere k Dunaju začnú podľa hovorkyne v najbližších dňoch klásť chodníky. Majú byť dláždené. Po nich prídu na rad chodníky na ľavej strane a všetky by mali byť hotové do konca júna.

Petržalská strana je bez problémov

Práce v Petržalke pokračujú podľa mesta bez zdržania. Na električkovom spodku v úseku Bosákova – Starý most montujú koľajnice, pracuje sa tiež na chodníkoch obratiska a ďalších terénnych úpravách.

Konzorcium troch firiem na čele s Eurovia SK projekt realizuje za 58,8 milióna eur bez DPH. Aby projekt preplatila Európska únia, treba ho dokončiť do konca tohto roka. Podľa tretieho harmonogramu, ktorý firma mestu predložila, sa počíta s dokončením stavby do polovice decembra.

Prečítajte si tiež: Neuveríte! Práce na Starom moste sa posunuli vpred

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM