Kultúra

Pozývame vás na výstavu o najstaršom divadle v Hornom Uhorsku

Príďte si pozrieť výstavu v Galérii mesta Bratislava o najstaršom divadle v Hornom Uhorsku a na expozíciu s názvom Mestské divadlo v Prešporku.

Ilustračný obrázok k článku Pozývame vás na výstavu o najstaršom divadle v Hornom Uhorsku
Zdroj: TASR

V Pálffyho paláci Galérie mesta Bratislavy (GMB) je výstava o prvej stálej divadelnej budove nielen v Bratislave, ale aj v Hornom Uhorsku. Expozícia s názvom Mestské divadlo v Prešporku potrvá do 11. septembra.

„Sú tu zohľadnené nové výsledky nedávneho výskumu histórie tohto divadla do roku 1920, teda do vzniku Slovenského národného divadla (SND). Tu sme vybrali najdôležitejšie exponáty z našich zbierok,“ uviedla na štvrtkovom (23. 6.) otvorení výstavy jej kurátorka Martina Vyskupová z GMB.

Centrum divadelníctva

Bývalý Prešporok ako dočasné hlavné mesto Uhorského kráľovstva už od začiatku 17. storočia bol najvýznamnejším centrom divadelníctva na našom území.

Gróf Juraj Csáky de Körösszegh et Adorján IV. ako hlavný mecenáš poskytol finančné prostriedky na výstavbu Mestského divadla (MD) na mieste dnešnej historickej budovy SND na Hviezdoslavovom námestí.

Jeho oficiálne otvorenie sa konalo v septembri 1776. Začiatkom 80. rokov 19. storočia predstavitelia mesta uvažovali o prestavbe divadla a na jeseň 1884 ho museli zbúrať pre nevyhovujúci technický stav.

Nové MD postavili podľa návrhu významných tvorcov divadelných budov v strednej Európe viedenských architektov Ferdinanda Fellnera ml. a Hermanna Gottlieba Helmera na mieste prvej budovy. Verejnosti bola sprístupnená na oficiálnom otvorení v septembri 1886.

Hlavný mecén

Podoby oboch divadelných budov sú na dobových obrazových dokumentoch. Návštevníci výstavy na druhom poschodí paláca môžu spoznať hlavného mecéna na maľovanom portréte.

Tiež rôzne maľované návrhy divadelnej opony, kulís pre inscenácie aj obrazov ženských aktov v divadelnom salóne. Okrem plagátov a rôznej korešpondencie vo vitrínach expozíciu spestrujú objekty.

Z nich najväčšie sú kópie búst hudobných a literárnych osobností (Johann Wolfgang Goethe, Franz List, József Katona, Wolfgang Amadeus Mozart, William Shakespeare), ktoré aj teraz tvoria výzdobu divadelnej fasády historického SND.

Prvá divadelná stavba

GMB má vo svojich zbierkach veľkú kolekciu diel, ktoré súvisia s oboma budovami MD. Je to súbor grafických listov, malieb, kresieb a sôch, ktoré vznikli v rozmedzí poslednej tretiny 18. a prvej polovice 20. storočia.

K prvej divadelnej stavbe sa okrem portrétu spomínaného grófa Csákyho vzťahujú predovšetkým početné grafické a maliarske zobrazenia Divadelného námestia a budovy divadla od vzdelaných aj amatérskych autorov.

Výstavu dopĺňa rovnomenná publikácia s množstvom obrazových dokumentov a textami Martiny Vyskupovej a Jany Laslavíkovej.

Čítajte aj: Umenie, zábava a aj troška tajomna. To je ponuka Bratislavského regiónu na najbližšie dni

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM