ESL Správy Samospráva

Pozrite sa na tú nádheru: Starú opachu v lesoparku nahradilo drevené mólo

V Bratislavskom lesoparku okrem móla pribudli aj ďalšie dve atrakcie.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite sa na tú nádheru: Starú opachu v lesoparku nahradilo drevené mólo
7
Galéria
Zdroj: Jakub Mrva

Iniciatíva Naše Karpaty sa snaží zlepšovať podmienky na rekreáciu a šport v mestských lesoch v Bratislave. V súčasnosti tam voľný čas trávi ešte viac ľudí ako po iné roky a tak by im mali chvíle spríjemniť aj tri novinky.

Altánok

„Veľkú časť energie venujeme systémovým zmenám a to najmä znižovaniu ťažby dreva, presadzovaniu citlivejšieho prístupu k hospodáreniu, či obmedzovaniu vjazdu áut do lesa. O to väčšiu radosť však máme aj z menších, no viditeľných projektov, ktoré sa nám darí realizovať,“ vraví predseda združenia Naše Karpaty Jakub Mrva.

Jednou z noviniek je drevený altánok na červenej turistickej značke od Sparísk nad Račou v smere na Červený kríž, ktorý má byť zázemím pre turistov či cykloturistov.

„Altánok má typický lesoparkový tvar, vnútri je stôl a lavice na sedenie. Vonku sú k dispozícii dve ohniská so sedením, smetný kôš a lúka na športové aktivity. Altánok má strechu z poctivého dreveného šindľa, čo je staro-nový štandard pre altánky v lesoparku,“ dodáva Jakub Mrva.

Mólo

Na malom rybníku v lokalite „U Slivu“ zas pribudlo zrekonštruovné oddychové mólo.

„Pôvodnú železnú technickú a nie príliš esteticky vábnu konštrukciu sme nahradili drevenou, ktorá sa viac hodí do prírodného rekreačného prostredia mestských lesov. Vzniklo tak príjemné miesto na pozorovanie atraktívneho vodného života na rybníku, najmä chránených plazov, obojživelníkov, vtákov či hmyzu,“ vysvetľuje predseda združenia Naša Karpaty.

Cyklostojan

Pred budovou organizácie Mestské lesy pribudol servisný cyklostojan, rovnaký, aký je na Kamzíku.

"Cyklisti tu nájdu pumpu na dofúkanie kolies s oboma typmi ventilov a náradie na bežnú údržbu bicykla. Prekvapilo nás, že stojan začali neplánovane využívať aj rodičia malých detí na dofúkanie kolies na detských kočíkoch. Tešíme sa, že slúži aj týmto spôsobom,“ uzavrel Jakub Mrva.

ZREKONŠTRUOVALI SME ODDYCHOVÉ MÓLO V LESOPARKU 👍 Na malom útulnom rybníku v lokalite „U Slivu“ sme v spolupráci s...

Posted by Naše Karpaty on Wednesday, November 18, 2020
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM