Kultúra

Pozrite sa na problémy utečencov z inej strany

Na záverečnom podujatí projektu Strach z neznámeho sa zúčastní aj Faisal z Afganistanu, ktorý počas výstavy často sprevádzal skupiny študentov a delil sa s nimi o vlastnú skúsenosť s útekom za hranice.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite sa na problémy utečencov z inej strany
Zdroj: TASR

Ak ste si ešte nepozreli výstavu Strach z neznámeho v Dome umenia / Kunsthalle Bratislava (KHB), máte šancu do najbližšej nedele. Expozícia je venovaná útekom a utečencom.

V posledný deň výstavy 31. júla je o 16.00 hod. plánovaná komentovaná prehliadka s kurátorkou Lenkou Kukurovou a mediátormi KHB. Na nej si možno vypočuť príbehy o tom, ako na jednotlivé diela reagovali návštevníci.

Zažil útek na vlastnej koži

„Na záverečnom podujatí sa zúčastní aj Faisal z Afganistanu, ktorý počas výstavy často sprevádzal skupiny študentov a delil sa s nimi o vlastnú skúsenosť s útekom za hranice,“ spresňuje PR manažér projektu Marek Kuchár.

Výstavu v hlavných priestoroch KHB navštívilo takmer 7-tisíc ľudí a konalo sa k nej viac než sto sprievodných podujatí a vzdelávacích programov určených pre širokú verejnosť.

Výstava Strach z neznámeho prezentuje diela 23 domácich i zahraničných umelcov, ktoré nie sú vystavené ako dokumenty, nenárokujú si na absolutistickú pravdu. Ich ambíciou je vytvoriť priestor na zastavenie, zamyslenie a zbavenie strachu.

Iný pohľad

Prostredníctvom výstavy, sprievodného programu a mediálnych výstupov sa podarilo priblížiť slovenskej verejnosti tému, s ktorou nemala z veľkej časti osobnú skúsenosť. Organizátori spolupracovali s množstvom neziskových organizácií a kultúrnych inštitúcií, privítali utečencov zo Sýrie.

Široká verejnosť mala prostredníctvom výstavy možnosť utečencov priamo stretnúť a zamyslieť sa nad témou trochu inak ako pohľadom slovenských politických strán.

Čítajte aj: Katedrálny organový festival vzdá poctu Bachovi

Ilustračný obrázok

Strach z neznámeho
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM