Nina Táborská Rôzne

Pozrite sa medzi prvými: V uliciach Bratislavy jazdí prvý Midibus

Prvý autobus z obstaraných 50 kusov, desaťmetrový MIDI Solaris Urbino, premáva už od dnes bratislavskými ulicami. Nízkopodlažný, moderne vybavený autobus so 75 miestami na sedenie poskytne komfort nielen cestujúcim, ale aj samotnému vodičovi.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite sa medzi prvými: V uliciach Bratislavy jazdí prvý Midibus
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

„Autobus je modernej nízkopodlažnej konštrukcie so zapracovanými modernými ergonomickými prvkami pracoviska vodiča, s kvalitnými rozhľadovými podmienkami, doplnenými o kamerové systémy, čím sa zvyšuje bezpečnosť cestujúcich na zastávke,“ informuje generálny riaditeľ DPB Ing. Ľubomír Belfi.

Ako ďalej vysvetlil, autobus je vyrobený z nerezovej ocele, kamerový systém je doplnený záznamovým zariadením a informačným systémom najnovšej generácie vrátane označovačov cestovných lístkov s možnosťou osadenia čítačiek čipových kariet.

Krátky midibus nasadil Dopravný podnik na linku číslo 30, ktorá premáva medzi Lamačom a Mostom SNP. „Do konca mesiaca by mali do Bratislavy doraziť aj ďalšie štyri autobusy tohto typu,“ povedal pre Bratislava24.sk riaditeľ úseku prevádzky a techniky DPB Bronislav Weigl.

„Od začiatku roka sme usilovne pracovali na tom, aby sme dotiahli súťaž do konca. Podarilo sa to. Máme 50 plus 50 ďalších autobusov nových príde. Táto kategória bude ešte tento rok predstavovať päť kusov. Čo sa týka autobusov, sme vo veľmi zlej situácii, avšak toto je reálny výsledok toho, že sa začína čas zlepšovania,“ doplnil Ľubomír Belfi.

Obnova autobusového parku

Súťaž na dodávku autobusov vyhrala spoločnosť SOLARIS Bus & Coach S.A. Za jeden podnik podľa uzatvorenej zmluvy zaplatí 192 300 eur.

„Podarilo sa nám vďaka podpore európskych fondov obnovovať segment trolejbusov a električiek, ale autobusy sú segment, ktorý únia nepodporuje. Preto sa chcem poďakovať poslancom mestského zastupiteľstva, ktorí v decembri minulého roku schválili zámer s DPB a kritická situácia s autobusmi sa začala riešiť, dnes máme možnosť kúpiť sto nových autobusov a nahradiť staré vozidlá novými,“ vysvetlil primátor Milan Ftáčnik.

Primátor sa tiež vyjadril, že aj takéto autobusy, ktoré sú moderné, nízkopodlažné a komfortné by mohli ľudí donútuť využívať viac mestskú hromadnú dopravu a upredsnostniť ju pred vlastnými automobilmi.

Nový dizajn v uliciach hlavného mesta

V nasledujúcich týždňoch budú postupne do konca novembra dodané aj ďalšie autobusy Solaris Urbino 10 a tiež Iveco Urbanway.

Ako Bratislava24.sk informovala vedúca oddelenia marketingu a komunikácie DPB Zuzana Vachová, všetky autobusy budú vybavené najmodernejšími prvkami informačných systémov.

Nové autobusy predstavujú modernejší dizajn, sú nízkopodlažné, s modernejším pohonom a informačným systémom pre cestujúcich.

VIDEO: Prvá jazda novým Midibusom v Dopravnom podniku Bratislava
1
Galéria
Pozrite sa medzi prvými. Takto vyzerá celkom nový midibus
14
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM