Rôzne Správy

V tejto lokalite Bratislavského kraja je plno smogu! Koho najviac ohrozuje?

Príčinami smogovej situácie sú podľa meteorológov vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a ďalších lokálnych zdrojov.

Ilustračný obrázok k článku V tejto lokalite Bratislavského kraja je plno smogu! Koho najviac ohrozuje?
Zdroj: TASR/AP

Pre Banskú Bystricu, Prešov, okresy Trebišov a Pezinok platí vo štvrtok upozornenie na vznik smogovej situácie pre prachové častice PM10. Vyhlásil ho Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) a potrvá až do odvolania.

Prach z vykurovania

Príčinami smogovej situácie sú podľa meteorológov vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a ďalších lokálnych zdrojov, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky v dôsledku polohy v horskej doline.

„V daných lokalitách bude po zvyšok dňa a nasledujúci deň pretrvávať podobný inverzný ráz počasia ako v súčasnosti, bez zrážok a bezvetrie alebo len slabý až mierny južný vietor,“ predpokladá SHMÚ.

K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo-cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. SHMÚ preto radí obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a skrátiť vetranie obytných miestností.

Ilustračné foto

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM