ESL Správy Samospráva

Poznáte výnimočnú osobnosť? Navrhnite ju na župné ocenenie

Bratislavský samosprávny kraj každoročne udeľuje Ocenenia Bratislavského samosprávneho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte výnimočnú osobnosť? Navrhnite ju na župné ocenenie
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Župa sa rozhodla predložiť termín nominácií na ceny pre osobnosti Bratislavského samosprávneho kraja. Výnimočných ľudí môžeme navrhovať až do 15. októbra 2020.

Ceny

„K už vyše stovke laureátov môžu opäť pribudnúť ďalšie známe i menej známe, ale o to viac zaujímavé mená, ktoré si tieto ocenenia zaslúžia. Verím, že o možnosť uctiť si takéto osobnosti neprídeme a spoznáme ďalšiu tvorivú prácu, či oblasti. Tak neváhajte a nominujte, určite máte vo svojej práci, v okolí, či doma takýchto úžasných ľudí,“ vyzval bratislavský župan Juraj Droba.

Nominácie môžu podať obyvatelia kraja, občianske združenia či iné organizácie so sídlom v Bratislavskom kraji. Kraj každoročne udeľuje ocenenia v kategóriách – Výročná cena Samuela Zocha, Čestné občianstvo BSK, Pamätný list predsedu BSK a Historická osobnosť regiónu.

Rozvoj župy

Výročná cena Samuela Zocha, ktorá je najvyšším ocenením Bratislavského samosprávneho kraja, je udeľovaná fyzickým alebo právnickým osobám, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o spoločenský a ekonomický rozvoj Bratislavského samosprávneho kraja a života jeho občanov, obohatili ľudské poznanie, dosiahli vynikajúce výsledky v niektorej z ľudskej činnosti, svojou prácou a postojmi prispeli k jeho reprezentácii doma i v zahraničí. Vo výnimočných prípadoch môže byť cena udelená aj zahraničným občanom.

Čestné občianstvo sa udeľuje osobám, ktoré prispeli k rozvoju Bratislavského samosprávneho kraja, obohatili ľudské poznanie tvorivými výkonmi, zaslúžili sa o rozvoj a priateľstvo medzi národmi a regiónmi. Čestné občianstvo možno udeliť len zahraničným občanom.

Pamätný list predsedu BSK je od roku 2003 udeľovaný fyzickým alebo právnickým osobám, ktoré sa zaslúžili o rozvoj a reprezentáciu Bratislavského samosprávneho kra­ja.

„Od roku 2018 pribudla nová kategória a to Historická osobnosť regiónu. Ide o osobnosti, ktoré sa významným spôsobom zaslúžili o rozvoj regiónu, zvýšenie kvality života občanov alebo ho úspešne reprezentujú. Cena in memoriam bola udelená slovenskému hudobnému skladateľovi, pedagógovi, hudobnému teoretikovi Eugenovi Suchoňovi a legendárnemu česko-slovenskému hokejovému brankárovi a trénerovi Vladimírovi Dzurillovi. Titul je udelený in memoriam na návrh župana,“ pripomenula hovorkyňa kraja Lucia Forman.

Ostatné oceňovanie osobností Bratislavského kraja spestrila aj špeciálna kategória Cena verejnosti, o ktorej rozhodli obyvatelia kraja prostredníctvom verejného hlasovania. Chýbať nebude ani tento rok.

Súhlas nominovaného

Súčasťou nominácie musí byť súhlas a podpis nominovaného, jeho stručný životopis alebo ekvivalentný záznam aktivít a úspechov v prípade nominovanej organizácie, ako aj podpis nominujúceho. Prihlasovací formulár a bližšie informácie nájdete na internetovej stránke Bratislavského kra­ja.

Výsledné nominácie budú schvaľovať župní poslanci. Slávnostného vyhlasovanie a odovzdávania cien sa uskutoční vo februári 2021 na slávnostnom galavečere.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM