Rôzne Rôzne

Poznáte Segnerovu kúriu?

Na Michalskej ulici stojí dom s latinským názvom na priečelí. Virtute parta durant – čo vznikne z odvahy, pretrvá. Narodil sa v ňom významný vedec.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte Segnerovu kúriu?
Zdroj: Dnes24.sk

Pri prechádzke Michalskou ulicou ste si určite všimli dom číslo sedem so zaujímavou fasádou, na ktorej dominuje nápis v latinčine. Narodil sa v ňom polyhistor a profesor Ján Andrej Segner, syn váženého mešťanostu.

V súčasnosti spomínanú pamiatku voláme Segnerova kúria. Málokto však vie, čo všetko vtedajšiemu Uhorsku známy profesor prírodných vied priniesol.

Uhorský klenot

Študoval medicínu, matematiku, astronómiu a ďalšie prírodné vedy. Preslávil sa najmä vo fyzike, keď v roku 1750 vymyslel známe Segnerovo koleso – prístroj, ktorý pracoval na základe spätného účinku vodného prúdu.

V Göttingene, kde sa stal profesorom prírodných vied, pozoroval zatmenie Slnka.

Zaoberal sa aj tvarom vodných kvapiek, študoval povrchy kvapalín v rámci hydromechaniky. Dôležitý je aj jeho objav troch voľných osí pevného telesa z mechaniky.

Bratislavský rodák bol členom anglickej Royal Society v Londýne, Berlínskej akadémie vied a Petrohradskej akadémie. V našom meste pôsobil v rokoch 1730 – 1731 aj ako lekár.

Po Jánovi Andrejovi Segnerovi je pomenovaná ulica v bratislavskej Karlovej Vsi.

Čítajte aj: Viete, že Bratislava má svoj nultý poludník?

Segnerova kúria
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM