Kultúra

Poznáte okrem Vydrice aj iné toky, ktoré pramenia i pretekajú územím Bratislavy?

Bratislava s vyše sto vodnými tokmi patrí na Slovensku k územiam s najhustejšou sieťou mien vodných tokov. Koľko z nich poznáte?

Ilustračný obrázok k článku Poznáte okrem Vydrice aj iné toky, ktoré pramenia i pretekajú územím Bratislavy?
5
Galéria
Zdroj: TASR

„Bratislavčania, poznáte okrem Vydrice aj iné potoky, jarky, či "dráhy“, ktoré pramenia i pretekajú územím mesta nachádzajúceho sa hneď v troch povodiach?" pýta sa Občianske združenie (OZ) Bratislavské rožky na svojom webe.

O potokoch a studničkách

Prečo a kde máme v Bratislave tri vodné toky s názvom Vydrica a aké peripetie sú s nimi spojené? Viete, že máme aj potoky spojené s dávnymi Sikulmi, s potulným zabávačom, či so starodávnymi povolaniami? Ako poznačil hydronymiu Bratislavy prechod cez nemecko-slovenskú jazykovú hranicu, prítomnosť Chorvátov a Maďarov, či nepozornosť pisárov a prekladateľov?

Aj to, aké povesti sú spojené s bratislavskými studničkami a prameňmi Vám ozrejmí v prednáške Ivor Švihran, sprievodca M_P_ BA a nadšenec historickej toponymie Bratislavy.

Prednáška O potokoch a studničkách Bratislavy z cyklu Prechádzky starým Prešporkom bude prebiehať v slovenskom jazyku za dobrovoľné vstupné.

utorok / 18:00 – 19:30 hod. / Univerzitná knižnica v Bratislave / odporúčaný dobrovoľný príspevok 2 eurá, pre členov OZ Bratislavské rožky bezplatné

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM