Tomáš Stupavský Samospráva

Poznáme rozpočet mestskej časti Rača na rok 2015

Bratislavská mestská časť Rača bude v tomto roku hospodáriť s rozpočtom vo výške 9,367 milióna eur. Jeho návrh schválilo miestne zastupiteľstvo na utorkovom (10.2.) zasadnutí.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme rozpočet mestskej časti Rača na rok 2015
Zdroj: TASR

Ako informovala hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková, medzi priority schváleného rozpočtu patrí dokončenie projektov v rámci ISRMO, týkajúcich sa Karpatského námestia, rozšírenia kapacít MŠ Gelnická, Denného stacionáru pre seniorov či rekonštrukcie amfiteátra.

Rača v tomto roku plánuje začať tiež s rekonštrukciou materskej školy Pri Šajbách a projekčne pripraviť ďalšie akcie. „Či už rozšírenie kapacít ďalšej račianskej materskej školy alebo rekonštrukcie budov, ktoré využívame na samosprávnu činnosť, respektíve prenajímame na verejno-prospešné účely. Napríklad budovy zdravotných stredísk,“ vysvetlil starosta Rače Peter Pilinský.

Na financovanie kapitálových výdavkov má mestská časť použiť vlastné prostriedky, jednak refundované za projekty ISRMO a v prípade potreby ich chce dofinancovať z prostriedkov akumulovaných v peňažných fondoch. „Percentuálne najväčší objem bežných výdavkov, 3,208 milióna eur, investujeme do vzdelávania. Zachované zostávajú všetky druhy sociálnych príspevkov,“ spresnila prednostka Miestneho úradu v Rači Jana Pešková.

Podľa nej je schválený rozpočet vyvážený a má zabezpečiť financovanie samosprávnych funkcií mestskej časti či preneseného výkonu štátnej správy.

Na utorkovom zastupiteľstve v Rači sa rozhodovalo aj o laureátoch na udelenie ocenenia Račianske srdce za rok 2014. To tentoraz poputuje do rúk Eve Šiškovej, riaditeľke ZŠ Tbiliská, Ignácovi Ružarovskému, celoživotnému vedeckému pracovníkovi, vinohradníkovi a vinárovi Dušanovi Žitnému. Ocenenie získali aj Štefan Dolinay, šľachtiteľ a záhradkár, Jozefína Ondrušková, ktorá sa celý život venovala práci s mládežou a Soňa Poláková, ktorá pracovala so seniormi.

Miestni poslanci zvolili zo svojich radov členov Miestnej rady, ktorú budú tvoriť – Rastislav Žitný, Juraj Madzin, Miloslav Jošt, Róbert Pajdlhauser a Michal Drotován.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM