Nina Táborská Rôzne

Pozitívna správa z knižníc: Petržalčania v lete prečítali viac ako 44-tisíc kníh

Večerníček naživo, Knižný kolotoč, Open Air knižnica alebo Letný knižný drink. Nielen slnko, prázdniny a oddych, ale aj atraktívne knihy a zaujímavé podujatia spestrili Petržalčanom letné prázdniny. Záujem o knihy bol obrovský. Vypožičalo sa viac ako 44-tisíc kníh!

Ilustračný obrázok k článku Pozitívna správa z knižníc: Petržalčania v lete prečítali viac ako 44-tisíc kníh
Zdroj: TASR

V priebehu leta obslúžili knihovníci na desiatich pobočkách 11 227 čitateľov, ktorí si požičali 44 244 kníh a 2 718 periodík. „Vybavili sme 177 rezervácií kníh a na jedného návštevníka knižnice pripadlo štatisticky 4,18 výpožičiek kníh a časopisov realizovaných pri jednej návšteve, čo je na horúce prázdninové leto veľmi dobrý výsledok,“ skonštatovala spokojne Viera Némethová, vedúca UKIS a metodiky a dodala, že na rozdiel od ostatných knižníc v Bratislave neupravovali a neskracovali výpožičný čas, čo súvisí s pročitateľskou orientovanosťou našej knižnice.

Jedinou pobočkou, ktorá bola zatvorená počas štyroch týždňov, bola pobočka sídliaca v budove ZŠ na Dudovej 2, čo súvisí s obmedzením režimu prevádzky školy v letných mesiacoch.

V pobočkách knižníc sa počas dvoch mesiacov prišlo zaregistrovať 702 čitateľov, z toho detí do 15 rokov bolo 109, stredoškolákov iba 22, dospelých čitateľov 408. Službu knižnice si na nasledujúci rok opäť predplatilo 117 dôchodcov a 10 zdravotne ťažko postihnutých ľudí.

Najobľúbenejšia literatúra

Najviac žiadanou bola v tomto období samozrejme literatúra pre dospelých – beletria – ktorá sprevádzala mnohých Petržalčanov na zaslúžených dovolenkách. Miestna knižnica požičala 33 605 kníh z oblasti beletrie pre dospelých a 10 639 kníh literatúry pre deti a mládež. Už tradične dala knihám druhú šancu v dvoch kolách Knižného kolotoča. Pred budovou Technopolu rozdali knohovníci bezplatne 1000 knižných titulov.

„Na pobočkách sme počas celého leta pripravili pre rodiny s deťmi pásmo podvečerných večerníčkových čítaní a pokračovali sme aj v celoročnom projekte Knižkovo, ktorý robíme v spolupráci s DSS Most na Haanovej ulici pre ľudí s psychickými problémami – biblioterapiu,“ priblížila letné aktivity knižnice jej riaditeľka Katarína Bergerová.

Rovnako sa dvakrát stretli aj členovia Knižného klubu Bratislava. „Je to unikátny projekt, ktorý je jediným svojho druhu v Bratislave. Od augusta si obyvatelia môžu prísť pozrieť výstavu oceňovanej ilustrátorky Martiny Matlovičovej na pobočku Prokofievova 5,,“ informovala Bratislava24.sk Michaela Platznerová z Oddelenia komunikácie s verejnosťou na Miestnom úrade v Petržalke.

Veľký záujem detí i rodičov

Už po štvrtýkrát priniesli knihy čitateľom na petržalskú letnú pláž na Tyršovom nábreží pod názvom „Open air knižnica“. Súčasťou tohto projektu je samoobslužná knižnica, detské programy s Čarodejníkom Čaroslovom a Letné knižné drinky so slovenskými autormi beletrie pre dospelých.

„Potešil nás opätovný záujem detí a rodičov o detské programy. Na každom z nich sa zúčastnilo okolo 60 detí spolu s rodičmi. V samoobslužnej knižnici na Magio pláži sme mali v ponuke tiež cca 1000 kníh a 200 periodík, ktoré sme postupne v priebehu leta doplnili cca 25 krát,“ dodala metodička Viera Némethová.

„Udržali sme kvalitu ponúkaných služieb, našich čitateľov sme nijako neobmedzili v možnostiach prísť kedykoľvek si vypožičať knihy či časopisy, nerobili sme zbytočné úpravy výpožičných hodín knižnice a všetky tieto okolnosti prispeli k dobrému obrazu a výsledku Miestnej knižnice Petržalka v hodnotenom letnom období,“ skonštatovala riaditeľka Katarína Bergerová a nezabudla dodať, že to všetko bolo možné dosiahnuť len vďaka neoceniteľnej práci celého kolektívu petržalskej knižnice.

Prečítajte si tiež: Aj staré knihy chcú žiť! Prečo je Knižný kolotoč dobrým nápadom?

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM