Ľuba Lesná Rôzne

Pozitívna správa: Babie leto neodišlo, čoskoro sa vráti

Podľa meteorológov sa babie leto vyznačuje ustáleným počasím, keď málo prší a nie sú búrky. A takéto počasie sa má na víkend vrátiť. Neseďte teda doma a využite každú voľnú chvíľku na prechádzky v prírode.

Ilustračný obrázok k článku Pozitívna správa: Babie leto neodišlo, čoskoro sa vráti
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk

"Všeobecne platí, že ako sa skracujú dni a predlžujú noci, maximálna aj minimálna teplota vzduchu postupne klesajú a dĺžka trvania ranných hmiel sa predlžuje až do poludňajších hodín,“ upozorňuje hydrometeorolo­gický ústav.

Ďalej nás upozorňuje, že noci počas babieho leta bývajú noci chladné, naopak dni sú príjemne teplé, teplota môže v nížinách presiahnuť hodnoty letného dňa, teda až nad 25 °C.

Babie leto je obdobie suchého slnečného (ráno a predpoludním aj hmlistého), málo veterného počasia s veľkým denným rozdielom teploty vzduchu. V našich geografických šírkach sa vyskytuje v druhej polovici septembra a v októbri, tvrdia meteorológovia

Jozef Csaplár riaditeľ Centra predpovedí a výstrah zo SHMÚ podčiarkol pre Bratislava24 sk., že po krátkom prerušení v stredu a vo štvrtok sa od piatku obnoví ráz počasia, ktoré nazývame babie leto. „Maximálna teplota bude trochu nižšia ako v súčasnosti a zvýši sa výskyt hmiel,“ povedal Csaplár. „V strede budúceho týždňa by opäť malo prísť k prerušeniu počasia babieho leta,“ vysvetlil.

„Najčerstvejšie informácie naznačujú, že v nasledujúcich 3 týždňoch nás nečakajú nadpriemerne výdatné a časté zrážky a skôr je pravdepodobné, že do polovice októbra bude teplejšie počasie než je dlhodobý priemer,“ dodal Csaplár pre náš portál.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM