Rôzne Správy

Požiar na Hlavnom námestí: Zhorený stánok stál na súkromnom pozemku, tvrdí mesto

Magistrát vo svojom stredajšom stanovisku uviedol, že stánok, v ktorom vypukol požiar, nebol súčasťou mestských vianočných trhov.

Ilustračný obrázok k článku Požiar na Hlavnom námestí: Zhorený stánok stál na súkromnom pozemku, tvrdí mesto
28
Galéria
Zdroj: TASR

Stánok na vianočných trhoch na Hlavnom námestí, v ktorom v stredu (28. 11.) vypukol rozsiahly požiar, stál na súkromnom pozemku a mesto na jeho fungovanie nemalo dosah. Uviedla to hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer s tým, že stánok zasahoval do pozemku mesta len sčasti.

Majiteľ stánku dostal pokutu

„Majiteľ bol 22. novembra pracovníkmi mesta upozornený a vyzvali ho na posunutie, respektíve odstránenie stánku z pozemku mesta,“ spresnila Onufer. Minulý rok hlavné mesto pre zasahovanie stánku do pozemku mesta udelilo tomu istému majiteľovi pokutu 1000 eur.

„Aktuálne zisťujeme rozsah škôd. Ak zistíme, že na majetku hlavného mesta vznikli škody, mesto si ich bude vymáhať v rámci príslušnej legislatívy,“ podotkla hovorkyňa.

Magistrát vo svojom stredajšom stanovisku uviedol, že stánok, v ktorom vypukol požiar, nebol súčasťou mestských vianočných trhov. Hlavné mesto má svoje stánky, ktoré počas vianočných trhov prenajíma. „Nájomcovia majú s mestom podpísanú nájomnú zmluvu, kde sa zaväzujú dodržiavať požiarne a bezpečnostné predpisy. Pracovníci mesta stánky pravidelne kontrolujú,“ povedala Onufer.

Trestné stíhanie

„V súvislosti so včerajším požiarom trhového stánku s občerstvením začal vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave I trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Presná príčina požiaru je naďalej predmetom vyšetrovania a expertízneho skúmania,“ informovala Bratislava24.sk krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

Vallove otázniky

Novozvolený primátor Bratislavy Matúš Vallo však nerozumie, ako mohol na vianočných trhoch na Hlavnom námestí fungovať stánok, ktorý nebol ich súčasťou a jeho majitelia nemali podpísanú nájomnú zmluvu a ani mesto nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva.

„Predpokladám, že to, ako mohlo prísť k takémuto fatálnemu zanedbaniu povinností mesta, jeho súčasné vedenie čo najskôr vysvetlí,“ uviedol v stredu Vallo, ktorý vedenie hlavného mesta po primátorovi Ivovi Nesrovnalovi preberie 7. decembra.

Na Hlavnom námestí v Bratislave vypukol v stredu po 15:30 hod. v jednom zo stánkov požiar a rozšíril sa na priľahlú budovu. Zranila sa jedna osoba. Škodu predbežne odhadujú na viac ako 200-tisíc eur. Požiar vznikol po výbuchu propán-butánových fliaš. Vianočné trhy na Hlavnom a Františkánskom námestí v centre Bratislavy vo štvrtok opäť otvorili.

Zdroj: Dnes24.sk
Požiar na Hlavnom námestí
28
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM