Rôzne

Potvrdilo sa, čo sa dlhodobo hovorilo, reaguje mesto na Ivana Kmotríka v súvislosti s BVS

Grafobal Group development deklaruje pripravenosť rokovať s vedením hlavného mesta a vedením BVS o vzájomných obchodných vzťahoch.

Ilustračný obrázok k článku Potvrdilo sa, čo sa dlhodobo hovorilo, reaguje mesto na Ivana Kmotríka v súvislosti s BVS
Zdroj: TASR

Aktuálne zmeny v spoločnosti Infra Services, ktorá je dcérskou firmou Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), istým spôsobom zoficiálnili to, čo sa dlhodobo verejne hovorilo. Uviedlo to hlavné mesto, ktoré je väčšinovým akcionárom BVS. Reagovalo tak na kroky podnikateľa Ivana Kmotríka, ktorý prostredníctvom svojej firmy Grafobal Group development nadobudol v pondelok (20. 5.) 49-percentný podiel akcií v spoločnosti Infra Services.

Nový akcionár

„To, že prišlo k prevodu akcií z Hedinu na Grafobal tesne pred ďalším pojednávaním žilinského okresného súdu o skutočnom užívateľovi výhod v spoločnosti Infra Services, asi netreba ani zvlášť komentovať. Je možné, že Grafobal ako nový akcionár spoločnosti Infra Services vymení členov Hedinu v predstavenstve spoločnosti Infra Services. Nových členov do predstavenstva Infra Services bude nominovať aj BVS,“ uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Hlavné mesto ako väčšinový akcionár BVS očakáva, že bratislavské vodárne budú rokovať s novým predstavenstvom Infra Services o zmenách a doplnkoch Rámcovej zmluvy o poskytnutí služieb – SLA, ktorú v súčasnosti považuje bratislavský magistrát za ekonomicky nevýhodnú pre BVS.

Ako zareaguje dozorná rada?

Predseda Dozornej rady BVS, starosta Vrakune a mestský poslanec Martin Kuruc uviedol, že zmeny v Infra Services sú pre neho „čerstvou informáciou“, a preto sa mu momentálne ťažko vyhodnocuje, aký to bude mať vplyv na ďalší chod Infra Services alebo BVS.

„My ako novozvolená dozorná rada sme si dali predložiť všetky faktúry BVS a aj zmluvu s Infra Services. Na najbližšej dozornej rade, ktorá bude v júni, sa budeme snažiť rozanalyzovať, aké sú ďalšie možnosti. Bol by som rád, keby sa nám podarilo Infra Services dostať do 100-percentného vlastníctva BVS,“ povedal Kuruc.

Kmotríkova spoločnosť Grafobal Group development sa dohodla na kúpe akcií so spoločnosťou Hedin (kde je vedený ako akcionár Peter Ďurček, pozn. TASR) dňa 20. mája. Hodnotu transakcie nechce ani jedna strana zverejniť. Dôvodom akvizície je podľa spoločnosti Grafobal Group development zlepšenia služieb pre bratislavské vodárne a ďalších klientov Infra Services.

Podozrenia sa potvrdili

Petržalský miestny poslanec Miroslav Dragun a zástupca 24 minoritných akcionárov BVS sa zúčastnil v utorok zasadnutia okresného súdu v Žiline. „Pondelňajší "predaj“ akcií potvrdil naše niekoľkoročné podozrenia, že za minoritným akcionárom Infra Services stojí Kmotrík.

Ako menšinoví akcionári budeme na stredajšom (22. 5.) výbore akcionárov iniciovať zásadné zmeny v predstavenstve Infra Services tak, aby okrem mesta Bratislava mohli v orgánoch Infra Services sedieť zástupcovia drobných akcionárov," povedal.

Za všetkými pochybeniami vo vzťahu medzi Infra Services a BVS sú podľa Draguna zodpovední nominanti Bratislavy ako majoritného akcionára BVS. „Ako menšinoví akcionári budeme žiadať transparentné vzťahy medzi Infra Services a BVS a budeme iniciovať spoločné rokovanie Výboru akcionárov BVS s Grafobalom,“ podotkol.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM