Správy

BSK a BVS podpísali Memorandum o vzájomnej spolupráci o ochrane vody v regióne

Spolupráca BSK a BVS je postavená najmä na strategickej ochrane vody a motivovaní stredoškolákov k jej ochrane.

Ilustračný obrázok k článku BSK a BVS podpísali Memorandum o vzájomnej spolupráci o ochrane vody v regióne
Zdroj: TASR

Základnú dohodu spolupráce smerujúcu k ochrane vody v regióne Bratislava uzatvorili vo štvrtok (3. 5.) Bratislavský samosprávny kraj (BSK) s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou (BVS), keď ich predstavitelia podpísali Memorandum o vzájomnej spolupráci.

Ochrana vody

Ním sa obe partnerské strany zaviazali k vzájomnému zdieľaniu skúseností, a to najmä v oblasti strategického rozvoja, ochrany zdrojov pitnej vody, adaptácie na zmenu klímy, vedy a výskumu, vzdelávania a školstva, dopravy či cestovného ruchu.

„Región BSK disponuje kvalitnými zdrojmi vody, ktoré sú jednou zo základných podmienok rozvoja do budúcnosti,“ skonštatoval predseda predstavenstva BVS Zsolt Lukáč. Popri ochrane vodných zdrojov je podľa neho potrebné zároveň zabezpečiť dostatok kvalitných odborníkov, preto investície do vzdelania ďalších generácií považuje za potrebné.

Dôležitosť vody ako najväčšieho bohatstva bratislavského regiónu si uvedomuje aj samotný kraj, ktorý sa k jej ochrane zaviazal v Programovom vyhlásení BSK. „Spolupráca je postavená najmä na strategickej ochrane tejto suroviny a na postupnom vzdelávaní a motivovaní našich stredoškolákov k ochrane vody,“ doplnil predseda BSK Juraj Droba.

Zvýšenie povedomia o vode

Memorandum sa tak zameriava na podporu spoločných projektov orientovaných na žiakov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja, konkrétne na spoluprácu v oblasti odborného vzdelávania s potenciálom uplatnenia absolventov vo vodárenstve.

Spolupráca bude spočívať aj v koordinácii projektových a investičných aktivít. Memorandum zároveň vytvára platformu na prípravu koncepcie informovania o významných oblastiach súvisiacich s vodárenstvom a vodnými zdrojmi s prihliadnutím na požiadavku bezpečnosti vodárenských zdrojov a ku zvýšeniu povedomia o vode ako prírodného bohatstva.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM