Tomáš Stupavský Rôzne

Potrebuje Čunovo novú križovatku na D2? Česká spoločnosť preveruje situáciu

Potrebnosť križovatky na diaľnici D2 pri Čunove už skúma spoločnosť HBH Projekt z Brna. V tejto veci navštívili zástupcovia spoločnosti Mestskú časť Bratislava Čunovo. Potvrdila to starostka Gabriela Ferenčáková.

Ilustračný obrázok k článku Potrebuje Čunovo novú križovatku na D2? Česká spoločnosť preveruje situáciu
Zdroj: TASR

„Boli za mnou, vypýtali si odo mňa štúdiu priestorového potenciálu, v ktorej je spočítaný počet obyvateľov, ktorí pribudnú do tejto oblasti po dokončení výstavby na celej ploche, s ktorou ráta územný plán zóny,“ vysvetlila starostka. Podľa nej je to dobré východisko pre výpočet zvýšenia dopravnej zaťaženosti v Čunove a jeho okolí.

„Zdá sa, že sa pohli ľady. Môžem to len privítať,“ skonštatovala. Spoločnosť z Brna má podľa nej v prvom rade posúdiť, či si predpokladaný nárast obyvateľov a zvýšenie zaťaženosti ciest na trase Čunovo – Rusovce vyžaduje vybudovať takúto križovatku a ak áno, v akom časovom horizonte.

„Odporučila som im, nech zájdu aj do Rajky, pretože dennodenný tranzit áut sa zvyšuje aj s pribúdajúcim počtom obyvateľov v Rajke a prispieva k zhoršeniu dopravnej situácie v tejto oblasti,“ zhodnotila starostka Čunova.

O novú križovatku na diaľnici D2 majú záujem aj Rusovce. Odbremenila by tranzit aj cez túto obec. „Miestna časť o tom rokuje s kompetentnými aj v súvislosti s výstavbou diaľnice D4,“ potvrdil starosta Dušan Antoš.

Výstavbu križovatky na diaľnici D2 pri Čunove pripravuje Národná diaľničná spoločnosť (NDS), ktorá podľa vyjadrenia hovorkyne NDS Evy Žgravčákovej, dala vypracovať návrh technického riešenia a zámer na posúdenie vplyvu stavby na životné prostredie spoločnosti HBH Projekt z Brna.

Nová križovatka na diaľnici D2 zabezpečí prepojenie rozvíjajúcich sa aktivít v okolí Čunova a zároveň zníži dopravné zaťaženie cesty prvej triedy I/2. Motoristi by sa mali na ňu napojiť zo spomínanej cesty prvej triedy. Ako uviedla hovorkyňa NDS, projekt je v procese prípravy, náklady na výstavbu križovatky budú jasné po vypracovaní technickej štúdie.

Ako sa uvádza v oznámení zverejneného vo vestníku verejného obstarávania, návrh variantného technického riešenia tejto novej diaľničnej križovatky a tiež aj zámer na posúdenie jej vplyvu na životné prostredie, vypracuje spoločnosť HBH Projekt z Brna za cenu 72.531 eur bez dane z pridanej hodnoty.

Prečítajte si tiež: Pri Jarovciach začali s prípravou výstavby diaľnice D4. Obec ani ľudia zatiaľ od NDS peniaze za pozemky nedostali

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM