Alexandra Húsková Rôzne

Potrebovali by ste si požičať stan, cyklotašky, nosič na dieťa či vŕtačku? Navštívte AjnFach

Veci, ktoré potrebujete raz za čas, si po novom môžete požičať. V Bratislave otvorili knižnicu vecí AjnFach, kde si môžete vybrať z množstva kvalitného tovaru. Počuli ste už o detskom padáku?

Ilustračný obrázok k článku Potrebovali by ste si požičať stan, cyklotašky, nosič na dieťa či vŕtačku? Navštívte AjnFach
Zdroj: Juraj Bartoš

AjnFach je nový druh knižnice, doposiaľ jedinej na Slovensku. Ide o projekt z dielne Goetheho inštitútu. „Prvotný impluz vznikol z motta inštitútu pre tento rok, ktoré znie tauschen und teilen – podeľ sa a zdieľaj. Rozmýšľali sme, ako by sme realizovali motto v praxi a vznikla knižnica vecí. Popri nás to však úplne nezávislo robí knižnica v Berlíne, ktorí tiež podobnú knižnicu spustili,“ uviedla pre Bratislava24.sk Linda Fintorová, PR manažérka Goetheho inštitútu.

Veci by mali byť využívané a ľudia by mali byť milovaní, nie opačne.

Nájdete tu mnoho dobrých a užitočných vecí. Okrem kníh a filmov si môžete požičať aj predmety, nástroje alebo hračky. Sú to veci, ktoré sa Vám zídu, ale nemusíte ich kupovať. Môžete si vybrať z pestrej ponuky domácich spotrebičov, hračiek pre voľný čas, ale aj užitočných vecí ako napríklad turistický nosič pre dieťa, zmrzlinovač, šijací stroj alebo uhlovú brúsku a vŕtačku.

Adam Opel začal s výrobou šijacích strojov

Všetky veci, ktoré sú v ponuke, sú nemeckej výroby, alebo sú to predmety súvisiace s Nemeckom. Vedeli ste napríklad, že Adam Opel vyrábal najprv šijacie stroje?

„Ponúkame vyše 50 predmetov, výbavu pre turistov i domácnosť či domácich majstrov,“ priblížila Linda Fintorová. Cieľom je však zapojiť komunitu ľudí nielen do zdieľania vecí, ale aj služieb.

AjnFach je totiž aj participatívny projekt. „Budeme radi ak sa ľudia zapoja do procesu výberu nových objektov do knižnice alebo pri organizovaní workshopov,“ povedala Linda Fintorová. Každý, kto by chcel zdieľať akýkoľvek druh poznania, či už teoretický alebo praktický, je viac ako vítaný.

K predmetom sa pripravujú aj tvorivé dielne, kde sa naučíte šiť na stroji, piecť chlieb, z obalov vytvoriť peňaženku či rozoznať hviezdy teleskopom.

V najbližšom období ponúka Goetheho inštitút viacero workshopov, ktoré sú zamerané najmä na predmety, ktoré sa tu dajú požičať. Prvým je „Jar v záhradke“, kde sa bude, okrem iného, učiť ako sa napríklad z plastových fliaš dajú spraviť samozavlažovacie kvetináče. Plánovaný je aj workshop o žongolovaní či bicyklové popoludnie.

Prečítajte si aj: Nemáte kde záhradkárčiť? Nová školsko-susedská záhrada otvorí čoskoro pestovateľskú se­zónu

Koľko stojí požičanie?

Goetheho inštitút nájdete v centre mesta na Panenskej 33. Pokiaľ nie ste členom knižnice, stačí zaplatiť ročný členský príspevok 8 eur a to je všetko. Študenti a dôchodcovia platia 5 eur. Požičanú vec si môžete ponechať sedem dní. Kompletný zoznam vecí nájdete TU.

OTVÁRACIE HODINY KNIŽNICE VECÍ:

  • pondelok–piatok 8:00–20:00h
  • sobota 8:00–13:00h

Prečítajte si aj: Menej áut, viac cyklistov aj väčší komfort pre chodcov. Tak má po novom vyzerať Banskobystric­ká ulica

AjnFach - požičovňa dobrých vecí, Goethe institut
7
Galéria
Zdroj: Juraj Bartoš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM