Nina Táborská Rôzne

Nemáte kde záhradkárčiť? Nová školsko-susedská záhrada otvorí čoskoro pestovateľskú sezónu

O tom, že aj na betónovom školskom dvore môže vzniknúť oáza pokoja s bylinkami, kvetmi a čerstvou zeleninou, sa môžete presvedčiť na vlastné oči. Nová mobilná záhrada na Karpatskej prinesie Bratislavčanom niekoľko noviniek.

Ilustračný obrázok k článku Nemáte kde záhradkárčiť? Nová školsko-susedská záhrada otvorí čoskoro pestovateľskú sezónu
Zdroj: Vnútroblok

Mestské záhradkárčenie sa v Bratislave stáva čoraz viac vyhľadávanou aktivitou pre obyvateľov mesta. Vďaka mobilným záhradám si môže vypestovať vlastnú zeleninu či bylinky každý. Zámerom iniciatívy Vnútroblok, ktorá takéto záhrady zakladá, je spájať ľudí a vytvoriť priestor na mestské záhradkárčenie.

Prvou záhradou, kde si susedia mohli pestovať zeleninu v boxoch, bol roky nevyužívaný stavebný pozemok na Sasinkovej ulici (dnes už neexistuje). Ako druhá pribudla záhrada na mestskej opustenej vinici na Pionierskej ulici.

Záhrada na betónovom školskom dvore na Karpatskej je treťou záhradou Vnútrobloku. Obyvateľom mesta prinesie niekoľko noviniek. Ako informovala Katarína Juríková z Vnútrobloku, pôjde o tzv. kombinovanú záhradu. „Budú tam mať pestovacie boxy aj deti zo školy, aj susedia alebo ľudia zo širšej komunity. Jedným zo zámerov je prostredníctvom záhrady integrovať deti zo špeciálnej školy viac do susedskej komunity. A naopak,” hovorí.

Záhrada nebude otvorená len pre deti zo školy. „Hoci niektoré aktivity budú asi vyslovene len pre deti, napríklad premýšľame nad mini skleníkmi, kde by si mohli zasadiť semienka a sledovať celý proces rastu, záhrada bude pre všetkých, ktorí sa budú chcieť zapojiť,” vysvetľuje Katarína Juríková.

Školsko-susedskú záhradu slávnostne otvoria 6. mája o 18stej hodine. Čaká vás piknik, aj koncerty Tante Elze (o 19:30) a Hviezda (20:30). Vstupenkou na podujatie je jedlo či nápoje, o ktoré sa chcete podeliť s ostatnými.

Čítajte tiež: Apríl je ideálny mesiac na založenie balkónovej záhradky, tvrdí Michala Hrnčiarová

Záhrada na Karpatskej
3
Galéria
Zdroj: Vnútroblok
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM