ts Rôzne

Potešujúca správa v MHD: Táto jazda je bezplatná

Nastúpite do autobusu MHD, vytiahnete lístok, že si ho označíte, no na označovači svieti „Táto jazda je bezplatná“. Poviete si: Cestujem skutočne zadarmo? Otázka je v tomto prípade na mieste.

Ilustračný obrázok k článku Potešujúca správa v MHD: Táto jazda je bezplatná
Zdroj: Revízori aktuálne BA Facebook

Stalo sa vám, že ste nastúpili do vozidla MHD a v momente, kedy ste si chceli označiť cestovný lístok, na označovači svietilo oznámenie Táto jazda je bezplatná?

Určite vás oznam potešil, no nenechajte sa zmiasť. Dopravný podnik o bezplatnej doprave informuje cestujúcu verejnosť vždy s dostatočným časovým predstihom, aby sa cestujúci mohli podľa toho zariadiť (napr. Európsky týždeň mobility).

Napriek tomu, že je označovač zablokovaný, jazda bezplatná nie je. Akonáhle sa označovač odblokuje, označte si svoj cestovný lístok.

A čo predchádza tomu, že na označovači svieti takáto potešujúca správa? „V ojedinelom prípade sa stane, že vodič nechtiac zablokuje označovače na cestovné lístky, avšak tento stav zvyčajne trvá len minimálny počet zastávok,“ vysvetľuje hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Čo s platným SMS lístkom

Ak do vozidla, v ktorom svieti na označovači Táto jazda je bezplatná, nastúpite s platným SMS cestovným lístkom, v tomto prípade vie DPB celú situáciu preveriť.

„Ak by sa ukázalo, že cestujúci mal v tom čase naozaj platný SMS cestovný lístok a DPB zablokovaný označovač na cestovné lístky, v takomto prípade vie DPB dobropisovať cez operátora SMS-ku v stanovenej reklamačnej lehote,“ informuje hovorkyňa.

Ak nastúpite do vozidla s papierovým cestovným lístkom a na označovači svieti Táto jazda je bezplatná, mali by ste sa okamžite o tomto stave informovať u vodiča.

„Ak by sa v takomto spoji vykonávala kontrola a cestujúci by nemal označený cestovný lístok, revízor si to vie hneď overiť u vodiča. V prípade, že by nebolo možné okamžité overenie a cestujúci dostane pokutu, môže sa ihneď obrátiť na DPB so žiadosťou o odpustenie pokuty. DPB dokáže celú situáciu v systéme preveriť a ak sa po dôkladnom prešetrení ukáže, že chyba bola na strane DPB, pokuta bude cestujúcemu stornovaná,“ doplnila Volfová.

Čítajte aj: Zapchávate deťom v autobuse uši? Vodiči by mali vážiť slová

Ilustračný obrázok

Táto jazda je bezplatná
5
Galéria
Zdroj: Revízori aktuálne BA Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM