Nina Táborská Samospráva

Posledná tlačovka Milana Ftáčnika: "Mesto odovzdávam v lepšom stave, správali sme sa k nemu zodpovedne"

Bratislava sa za posledné štyri roky stala sa otvorenou samosprávou, znížila svoje dlhy a rozbehli sa v nej veľké dopravné projekty. Tak na dnešnej poslednej tlačovej konferencii zhodnotil svoje pôsobenie na poste primátora odchádzajúci Milan Ftáčnik.

Ilustračný obrázok k článku Posledná tlačovka Milana Ftáčnika: "Mesto odovzdávam v lepšom stave, správali sme sa k nemu zodpovedne"
Zdroj: Dnes24.sk

Ešte stále úradujúci primátor hlavného mesta na dnešnej poslednej tlačovej konferencii zhodnotil svoje štvorročné pôsobenie v úrade, ktoré zhrnul do troch bodov. A tie, ako sám hovorí, ostanú i po jeho odchode.

„Až budúce volebné obdobie ukáže, čo všetko sa urobilo za posledné roky. Ak by som mal všetko zosumarizovať, Bratislava sa stala otvorenou samosprávou a toto sa už nedá vrátiť naspäť. Sme v lepšom stave z hľadiska ekonomického a do Bratislavy sme dokázali dostať rozvojové peniaze, na podporu verejnej dopravy. Toto je obraz, s ktorým sa končí moje volebné obdobie,“ uviedol Ftáčnik.

Podľa neho sa pred štyrmi rokmi rozhodovalo za zatvorenými dverami, bez očanov. To, že sa dnes rozhoduje pod verejnou kontrolou a organizujú sa dni otvorených dverí u primátora vníma ako fakt, že Bratislava sa skutočne stala otvorenou samosprávou.

Ako na konferencii uviedol, pod jeho vedením bola Bratislava zodpovedne hospodáriacim mestom. „V roku 2010 sme boli na úrovni gréckej cesty a mali sme dlhy vo výške okolo 250 miliónov eur. Dnes sa tieto dlhy výrazne znížili a mesto je na tom oveľa lepšie ako v roku 2010. Dlh mesta sme znížili o 70 miliónov. Toto je dôkaz, že sme sa k nemu správali zodpovedne,“ dodal primátor, podľa ktorého navyše Bratislave nikdy nehrozila nútená správa.

Vďaka eurofondom sa podarilo posilniť zlepšovanie dopravy v meste a práve to je ďalšia z línií, ktorú tu po sebe podľa vlastných slov ešte stále úradujúci primátor zanecháva. „Pred štyrmi rokmi Bratislava nebola členom programu Doprava. Dnes sme normálnym, zaregistrovaným členom, ktorý sa môže uchádzať o peniaze z programu. Dokázali sme presvedčiť komisiu, že mesto je pripravené tieto peniaze rozumne a efektívne využiť,“ uviedol Ftáčnik.

Ivo Nesrovnal si úrad prevezme 11. decembra, kedy sa bude konať ustanovujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva. „Mali sme už niekoľko stretnutí a nový primátor nebude musieť začínať na prázdnom stole, snažím sa zanechať a prichystať všetko tak, aby nástupcovi nechýbali žiadne podklady a informácie o bežiacich projektoch. Úprimne hovorím, že na Bratislave mi veľmi záleží a napriek tomu, že nebudem pôsobiť vo verejnej funkcii, chcem zostať aktívne prítomný na verejnom živote v meste,“ uviedol Milan Ftáčnik na záver.

Rozhovor s Milanom Ftáčnikom si môžete prečítať TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM