Nina Táborská Samospráva

Odchádzajúci primátor Milan Ftáčnik: “Nesrovnal ako poslanec nerobil vždy v prospech mesta.”

Končiaci bratislavský primátor vraví, že odchádza so vztýčenou hlavou. Tvrdí, že mesto bude odovzdávať v oveľa lepšom stave, v akom bolo v roku 2010.

Ilustračný obrázok k článku Odchádzajúci primátor Milan Ftáčnik: “Nesrovnal ako poslanec nerobil vždy v prospech mesta.”
Zdroj: TASR

Čo podľa vás zavážilo pri rozhodovaní voličov?

Dali prednosť niečomu novému, aj keď pán Nesrovnal bol mestským poslancom, ale z hľadiska funkcie primátora je to nová tvár. Možno na to mali vplyv aj iné okolnosti, ale to už nechám na vás. Treba však uznať, že pán Nesrovnal mal veľmi dobrú kampaň. Ja viem však aj dokázať a teda mám právo to povedať, že to, čo robil na zastupiteľstve, bolo nie vždy v prospech mesta.

Aké sú vaše pocity, ste sklamaný z výsledkov?

Sklamaný nie som, ja som veľmi skromný a rovnako tak som bol skromný aj z hľadiska očakávaní. Veril som, že Bratislavčania ocenia tú ťažkú cestu, cez ktorú sme za tie štyri roky prešli, ale rozhodli sa ľudia a ja to úplne rešpektujem.

Čo plánujete robiť teraz?

Je predčasné hovoriť o tom, čo budem robiť ďalej. Ja som 25 rokov popri politike učiteľom na vysokej škole. Keď som v politike neuspel v roku 2002, tak som sa vrátil učiť na školu a to samozrejme môžem urobiť aj teraz. Možno budem rozmýšľať aj nad niečím iným, no v tejto chvíli na to ešte neviem odpovedať.

Čo hovoria na výsledok volieb predstavitelia Smeru-SD?

Odozvy od predstaviteľov Smeru zatiaľ nemám.

Skúsite celoslovenskú politiku?

Celoslovenská politika ma neláka, tam som si vyskúšal všetky svoje sily a myslím si, že toto nie som ja.

Končíte v komunálnej politike?

V komunálnej politike momentálne končím, pretože som za poslanca nekandidoval. Budem primátorom do ustanovujúcej schôdze, tak ako to káže zákon a určite nebudem robiť to, čo urobil aj môj predchodca, že budem podpisovať nejaké tajné zmluvy, či zmluvy, ktoré sú nevýhodné pre mesto.

Čo bude najväčšia výzva pre nového primátora?

Je to podľa mňa predovšetkým otázka dopravy. Máme tu rozbehnutý projekt Starého mostu. Ďalšie výzvy tu máme v podobe Hlavnej stanice a PKO. To boli aj témy, ktoré rezonovali vo volebnej kampani. Nesrovnal sa veľmi jasne vyjadril, že si s nimi poradí v krátkom čase, takže mu dajme šancu aby ukázal ako to bude.

Protikandidáti vám v kampani vyčítali, že málo konáte práve v kauzách PKO či Hlavnej stanice, nie je vám ľúto, že vám hlasy možno ubralo práve to, čo podpisoval ešte váš predchodca?

To je osud. Ľudia spojili so mnou veci, ktoré sme naozaj zdelili z minulého obdobia a ukázalo sa, že to boli príliš veľké balvany, ktoré sme nedokázali rozlomiť a zvládnuť počas tých štyroch rokov.

Pred voľbami vás podporoval Smer, pána Kňažka pravica. Čím si myslíte, že to je, že sa Bratislava napokon rozhodla pre nezávislého kandidáta?

Musím povedať, že Ivo Nesrovnal nie je nezávislý kandidát. Je to predstaviteľ pravice. A tu sa práve kalkulácia pravice ukázala ako úplne pomýlená. Vsadili na človeka, ktorý skončil až tretí. Keby bola pravica zvažovala kto je najlepší kandidát, tak sa mali rozhodnúť inak. Myslím si, že pravica v Bratislave utrpela týmto pádom debakel.

Rada pre nového primátora?

Tie veci, ktoré treba riešiť nie sú vôbec ľahké. To napokon zistí aj nový pán primátor, keď sa s týmito vecami bude snažiť výrazne pohnúť dopredu. Vyvolal očakávania, že stačí byť razantný a všetko pôjde samo. Život ukáže, či je to naozaj také jednoduché. Očakávania, ktoré vyvolal pán Nesrovnal vo svojej kampani sú veľké a teraz je otázka, ako sa ich podarí naplniť.

Ak chce byť človek úspešný v komunálnej politike, musí sa pozerať aj na malé veci a snažiť sa v prospech ľudí zmeniť aj tie. Nie len tie veľké veci, ktoré ovplyvňujú mesto ako celok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM