Správy Samospráva

Poslanci vyzbierali podpisy na zvolanie ďalšieho mimoriadneho zastupiteľstva

Dôvodom, prečo niektorí poslanci požadujú mimoriadne rokovanie, je, že primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal odmieta zrušiť súťaž na prevádzkovateľa verejného osvetlenia.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci vyzbierali podpisy na zvolanie ďalšieho mimoriadneho zastupiteľstva
Zdroj: TASR

Bratislavský mestský parlament zasadne zrejme druhýkrát počas letného dovolenkového obdobia. Poslanci hlavného mesta združení v Bratislavskom klube totiž už vyzbierali dostatok podpisov na zvolanie ďalšieho mimoriadneho zastupiteľstva. Potvrdil to predseda klubu Ján Budaj s tým, že podpisy chcú do podateľne magistrátu odovzdať v najbližších dňoch.

Žiadajú zrušiť tender na verejné osvetlenie

Dôvodom, prečo niektorí poslanci požadujú mimoriadne rokovanie, je, že primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal odmieta zrušiť súťaž na prevádzkovateľa verejného osvetlenia v meste, hoci ho o to mestské zastupiteľstvo na svojom mimoriadnom rokovaní 14. júla požiadalo.

„Nikto z nás nerátal, že primátor pôjde proti uzneseniam mestského zastupiteľstva, nebude ich podpisovať a bude pokračovať v súťaži na prevádzkovateľa verejného osvetlenia,“ skonštatoval Budaj.

Ako tvrdí, zvolať mimoriadne zastupiteľstvo počas leta si vyžaduje koordináciu i šťastie, keďže môžu byť niektorí poslanci na dovolenkách. Počíta však s tým, že zastupiteľstvo zasadne ešte v auguste. O jeho zvolanie musí požiadať aspoň tretina zo 45 mestských poslancov. Ak je táto podmienka splnená, primátor zvolá rokovanie do 15 dní od dátumu, kedy o to poslanci požiadali.

Bratislavský klub chce, aby zastupiteľstvo prelomilo primátorovo veto, a tak správoplatnilo uznesenie, kde poslanci požiadali primátora zrušiť súťaž na prevádzkovateľa verejného osvetlenia v meste. V rámci tohto tendra je totiž podľa poslancov vo viacerých bodoch dôvodná pochybnosť z porušenia zákona o verejnom obstarávaní.

Vyjadrenie primátora

Nesrovnal toto uznesenie nepodpísal, lebo podľa neho prekračuje rámec kompetencií zastupiteľstva, čo je v rozpore so zákonom o obecnom zriadení a zákonom o hlavnom meste. Taktiež tvrdí, že je v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, nakoľko zákon taxatívne vymenúva dôvody, pre ktoré je možné súťaž zrušiť. Také dôvody podľa primátora nenastali.

Súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia zrušiť odmieta, pretože by to poškodilo Bratislave a ohrozilo by záujmy mesta mať moderné verejné osvetlenie.

„To, čoho sa poslanci domáhajú, je politikárčenie alebo snaha ovplyvniť výsledok,“ povedal. Niektorí poslanci si podľa primátora vytvárajú na problémoch mesta kauzy a snažia sa tak zviditeľniť pred novembrovými voľbami do orgánov samosprávnych krajov. Primátor deklaruje, že hlavné mesto postupuje pri tejto súťaži absolútne transparentne, tender je v súlade so zákonom a prebieha podľa platných pravidiel.

„Ak mestskí poslanci požiadajú o zvolanie mimoriadneho zasadnutia mestského zastupiteľstva v súlade s rokovacím poriadkom, primátor to bude akceptovať,“ uviedlo ešte v júli komunikačné oddelenie magistrátu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM