Správy Samospráva

Poslanci vyhlásili, že primátor je priateľom developerov. On tvrdí, že je to ako vylamovanie otvorených dverí

Poslanci tvrdia, že primátor je priateľom developerov a finančných žralokov. On oponuje, že pri strategických investíciách vždy presadzoval verejný záujem a potreby Bratislavčanov.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci vyhlásili, že primátor je priateľom developerov. On tvrdí, že je to ako vylamovanie otvorených dverí
4
Galéria
Zdroj: TASR

Utorkové vyhlásenie bratislavských mestských poslancov Dany Čahojovej, Lucie Štasselovej, Ján Hrčku a Gábora Grendela vníma primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal ako vylamovanie otvorených dverí. Poslanci tvrdia, že primátor je priateľom developerov a finančných žralokov. On oponuje, že pri strategických investíciách vždy presadzoval verejný záujem a potreby Bratislavčanov.

Chcel rozvojový poplatok

V prípade strategických investícií tlačil primátor podľa vlastných slov na rozvoj dopravných kapacít, kvalitu verejného priestranstva a životného prostredia. „V neposlednom rade mu išlo aj o finančný aspekt dopadov na samosprávu, prostredníctvom rozvojového poplatku, čo je zdôraznené aj v liste Petrovi Pellegrinimu. Toľko fakty. Bohužiaľ, politická kampaň vedená niektorými poslancami sa o ne nezaujíma,“ uviedlo pre TASR hlavné mesto.

Poslanci Čahojová, Štasselová, Hrčka a Grendel v utorok poukázali na minuloročné listy, ktoré Nesrovnal adresoval vtedajšiemu podpredsedovi vlády SR pre investície a informatizáciu Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD). Listy sa týkajú žiadostí o udelenie štatútu významnej investície pre projekty developerov HB Reavis a J&T Real Estate v Bratislave a podľa poslancov dokumentujú diametrálne odlišné postoje primátora a poslancov hlavného mesta a dotknutých mestských častí.

Podpora developerov

„S tým torzom informácií, ktoré poslanci mali k dispozícii, nesúhlasili s udelením štatútu významnej investície a žiadali primátora, aby to tlmočil vláde. Nesrovnal však vyjadril v listoch podporu, súčinnosť, víta zámer a dokonca aj vyjadruje vedomosť o tom, že tieto rozvojové projekty nie sú v súlade s územným plánom,“ skonštatovala Čahojová. Primátor podľa jej slov podal vláde stanovisko v presnom opaku toho, čo od neho žiadali poslanci.

Nesrovnal minulý rok opakovane médiám a ani poslancom nepovedal jasne, či súhlasí alebo nesúhlasí s udelením štatútu významnej investície pre tieto projekty. Tvrdil však, že o žiadostiach nerozhoduje on ani mesto, ale vláda. Obaja developeri napokon v decembri 2017 stiahli svoje žiadosti o udelenie štatútu významnej investície.

Investor J&T Real Estate to zdôvodnil neštandardným priebehom vnímania žiadosti a komplikovanosťou procesov sprevádzajúcich jej schválenie. HB Reavis zas snahou o ďalšie precizovanie detailov v úzkej spolupráci s hlavným mestom, vládou a všetkými zainteresovanými orgánmi. Zo svojich rozsiahlych projektov v Bratislave však neupúšťajú.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM