Maros Palesch Kultúra

Poslanci Starého Mesta budú rokovať o pamiatkach

BRATISLAVA. Návrh na zrušenie uznesenia z novembra 2008, v ktorom mestská časť Bratislava-Staré Mesto nesúhlasila so zoznamom pamätihodností, prerokuje tamojšie miestne zastupiteľstvo 26. apríla.

„Aj keď sa zoznamom pamätihodností nezabezpečí ich právna ochrana, považujem tento zoznam za dôležitý pre informovanosť verejnosti, ako aj investorov a pestovanie historického povedomia o pamätihodnostiach v Starom Meste,“ vysvetlila starostka Táňa Rosová. Do zoznamu sa môžu dostať jednak budovy, čiže hmotné statky, ale aj tie nehmotné.

Staromestská starostka tak reagovala na petíciu občanov Za rešpektovanie kultúrneho dedičstva, ktorí o zmenu autorského zákona žiadajú Ministerstvo kultúry SR. Chcú, aby pripravilo novelu autorského zákona, predložilo ju vláde SR a následne na schválenie parlamentu. Petičný výbor takto reagoval na zničenie diela významného slovenského sochára Jozefa Jankoviča a na absenciu ochrany diel v architektúre z druhej polovice 20. storočia. Okrem starostky Rosovej zaslali petíciu aj bratislavskému primátorovi Milanovi Ftáčnikovi, mestským a staromestským poslancom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM