Rôzne

Poslanci schválili dodatok zmluvy k predaju pozemkov pre NDS

Jedným z dôvodov, prečo niektorí poslanci v máji neodsúhlasili dodatok, boli nevysporiadané otázky medzi hlavným mestom a NDS.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili dodatok zmluvy k predaju pozemkov pre NDS
Zdroj: enviroportal.sk

Bratislavskí mestskí poslanci schválili dodatok zmluvy k predaju pozemkov pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS). V máji to pritom neodsúhlasili. Hlavné mesto upozorňovalo, že v dôsledku neschválenia dodatku mohlo prísť o takmer pol milióna eur.

Dodatok zmluvy má podľa magistrátu len zosúladiť údaje o pozemkoch už schváleného predaja pre NDS.

Pozemky pri ZOO

Jedným z dôvodov, prečo niektorí poslanci v máji neodsúhlasili dodatok, boli nevysporiadané otázky medzi hlavným mestom a NDS. „Konkrétne pozemky pri ZOO, ktoré sú roky nevysporiadané, a my nevlastníme ani len budovu, v ktorej sídli ZOO, pretože patrí NDS a vyžaduje si už rekonštrukciu,“ upozornila v máji námestníčka primátora Iveta Plšeková. Pri hlasovaní sa vtedy zdržala.

Na rokovania a vysporiadanie vzťahov medzi NDS a magistrátom sa opýtala mestská poslankyňa Jarmila Tvrdá. Primátor Ivo Nesrovnal odpovedal, že sa s diaľničiarmi stretli a spravil sa súpis problémov. Mesto tvrdí, že na túto tému s NDS naďalej rokuje a nejde iba o pozemky pri ZOO.

Vlastnícke vzťahy

Mestské zastupiteľstvo už koncom septembra 2016 schválilo predaj pozemkov v prospech NDS v celkovej výmere 32 743 štvorcových metrov za cenu 2.856 263 eur. Hlavné mesto previedlo pôvodné pozemky v lokalite Nivy na NDS na základe kúpnej zmluvy z 21. októbra 2016 a cena bola hlavnému mestu uhradená v novembri minulého roka. Katastrálny odbor Okresného úradu v Bratislave však v januári rozhodol o prerušení konania z dôvodu, že údaje o pozemkoch nie sú v súlade s aktuálnymi údajmi katastra. „Zmena nastala z dôvodu zápisu geometrických plánov zo strany NDS, o ktorých hlavné mesto nebolo informované,“ vysvetlil magistrát.

Konsolidáciu údajov zapísaných v katastri nehnuteľností mesto navrhlo vyriešiť uzatvorením dodatku ku kúpnej zmluve. Dodatok zmluvy má podľa magistrátu len zosúladiť údaje o pozemkoch už schváleného predaja pre NDS za účelom rekonštrukcie a dostavby križovatky D1 – Bajkalská. Predmetom dodatku podľa mesta nie je zmena rozsahu ani ceny pozemkov.

Stavba „D1 Bratislava, Križovatka Prievoz – Rekonštrukcia“ predstavuje kompletnú rekonštrukciu súčasnej križovatky Prievoz. Rieši prepojenie ulíc Bajkalská, Slovnaftská a Prístavná s D1, cez okružnú križovatku, odbočovacie a pripojovacie pruhy, ktoré v súčasnosti nie sú v súlade s platnými právny predpismi a technickými normami. Majetkovoprávne vysporiadanie vlastníckych vzťahov k pozemkom je nevyhnutné na získanie stavebného povolenia pre stavbu D1.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM