Eva Sládková Správy Samospráva

Bratislavský župan Juraj Droba vraj likviduje kultúru. Umelci ju symbolicky pochovali

Župa sa rozhodla reagovať na koronakrízu bezprecedentným škrtaním financií a bez dialógu so zainteresovanými aktérmi. Tvrdia umelci.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský župan Juraj Droba vraj likviduje kultúru. Umelci ju symbolicky pochovali
Zdroj: TASR

Spisovatelia, hudobníci a organizátori festivalov sa spojili a odštartovali kampaň za záchranu kultúry. Šíri sa sociálnymi sieťami a vyvolala veľký ohlas. Upozorňujú v nej na to, že od nástupu Juraja Drobu do kresla predsedu Bratislavského samosprávneho kraja je takzvaná neoficiálna kultúra stále poddimenzovanejšia, no teraz jej hrozí úplný zánik. Župa totiž chce pozastaviť dotačnú schému BRDS, vďaka ktorej nezávislí umelci mohli tvoriť a prinášať kultúrne podujatia.

Fatálne

„V časoch, kedy je kultúrny sektor jednou z najohrozenejších oblastí, Bratislavská župa kultúre nepomohla. Keď dotácie skončia, môže to mať fatálne následky,“ píšu umelci vo vojom stanovisku.

K výzve sa pripojili viacerí významní spisovatelia, hudobníci, či vydavatelia. „Bude to obrovské oslabenie hlavne pre obyvateľov Bratislavskej župy, ktorí budú ochudobnení o množstvo zážitkov a podujatí,“ vysvetľuje spisovateľ Michal Hvorecký.

Šetrenie

Bratislavský samosprávny kraj argumentuje tým, že v súvislosti s pandémiou jednoducho musí škrtať. Upozorňuje, že župa dnes stojí pred neľahkou úlohou ako zabezpečiť sociálne služby, prímestskú dopravu, starostlivosť o cesty a podobne. Ako dodáva Juraj Droba, úspory v oblasti dotácií netýkajú len kultúry, ale aj ďalších oblastí a to kultúry, cestovného ruchu, životného prostredia, mládeže, športu aj životného prostredia.

„Kultúra v Bratislavskom kraji určite nie je ohrozená, ani sme neskončili s jej financovaním. Napriek zmenám v rozpočte pokračujeme v rekonštrukcii seneckej synagógy, ktorá chátrala desiatky rokov a hrozil jej zánik. Podporili sme vznik nového priestoru Divadla Astorka, obnovujeme Múzeum Ferdiša Kostku a pokračujeme aj s rekonštrukciou Divadla Aréna či kaštieľa v Modre,“ uviedol Juraj Droba.

Oficiálna versus neoficiálna

Umelci takéto vysvetlenie veľmi neberú. Upozorňujú, že spomínané projekty, ktoré župa podporuje, sú súčasťou oficiálnej kultúry a na nezávislých umelcov sa opäť zabúda.

„Je frustrujúce, že takzvaná nezriaďovaná kultúra musí o svoje uznanie neustále bojovať a je pre ňu nepredstaviteľné, že by v takejto situácii mlčala,“ píše sa vo výzve. Financie z grantov sú pre tento druh umelcov kľúčové. Bez nich skončia.

„Tak ako vidíme, že niektoré obchody po korone zatvárajú prevádzky, tak aj my budeme musieť. Rozdiel je len v tom, že my nie firmy, ale sme občianske združenia. Jednoducho prestaneme fungovať, skladačka sa rozpadne,“ vysvetľuje tanečníčka a choreografka Petra Fornayová.

Rozhodnú poslanci

Ešte však nie je všetko stratené, definitívne sa rozhodne o dva dni. „Vedenie kraja predložilo poslancom návrh, ktorý počíta s tromi oblasťami úspor – s presunom plánovaných investičných projektov, regulovaním dotačných prostriedkov a s úsporami v prevádzke. Definitívne rozhodnutie je na župných poslancoch a tí rozhodnú na pracovnom stretnutí 29. mája,“ odkazuje župa.

Vyjadrenia zainteresovaných umelcov si môžete pozrieť TU:

Zdroj: YouTube.com
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM