Tlačové správy

Posilnenie imunity ako životný štýl. 3 jednoduché rady

V spleti informácií o nových výskumoch pomaly zabudneme na staré dobré rady ohľadom udržania zdravia a posilnenia imunity. Pritom je to také jednoduché: jedzte zdravo, hýbte sa a vyhýbajte sa stresu.

Ilustračný obrázok k článku Posilnenie imunity ako životný štýl. 3 jednoduché rady
Zdroj: freepik.com

Je úžasné vidieť to, ako sa veda vyvíja, koľko nových metód, techník, liekov, výživových doplnkov sa objavuje v neuveriteľne rýchlom čase. Lekári dnes majú k dispozícii rôzne technológie a látky, ktoré pred pár rokmi sa zdali byť len zázrakom. Ale niekedy je dobré spomenúť si aj na „klasiky“. Rozvážne, kriticky, ale s ochotou a otvorenou mysľou. Nasledujúce rady pre mnohých z vás nebudú žiadnymi novinkami. Ku každej sme však priadli nejakú zaujímavú informáciu, ktorá vás môže celkom prekvapiť.

Starajte sa o seba cez žalúdok

„Som tým, čo zjem.“ Toto vyhlásenie je z istého pohľadu prehnané, no nie úplne nepravdivé. Samozrejme, nedá sa to brať doslova. Ale je pravda, že pokiaľ si cez stravu doprajete veľa „zdravia“, vaša imunita sa počas chladnejších mesiacov alebo stresovejšieho obdobia bude vedieť bojovať oveľa silnejšie a efektívnejšie. To, že sa odporúča pravidelná konzumácia zeleniny a ovocia, nie je náhoda. Tieto jedlá sú vynikajúcim zdrojom vitamínov a ďalšej veci, na ktorú pri posilnení organizmu ani nemyslíme. Je ňou vláknina. Zdravá črevná flóra zohráva dôležitú rolu pri udržaní pevného zdravia, a vláknina podporuje zažívacie procesy v črevách a tým zaisťuje správne trávenie. Takže, okrem toho, že si posilníte imunitu, potešíte aj svoj žalúdok a črevá.

Stabilnú obranyschopnosť si nevybudujete za deň. Po celý rok by ste sa mali stravovať rozumne, nielen v chrípkovom období alebo počas choroby. Nemýľte si však nízkokalorický jedálniček so zdravou stravou. Takisto ako nadváha, aj príliš nízka telesná hmotnosť zoslabuje schopnosť organizmu brániť sa voči škodlivým vplyvom. Nehladujte, ale snažte sa o to, aby sa na vašom tanieri nachádzali jedlá spracované v čo najmenšej miere (čím menej ingrediencií na obale, tým lepšie). Nezabúdajte ani na to, že telo ľahšie prijíma potrebné živiny z jedla počas leta (alebo napríklad zo slnka vitamín D), ale chladnejšie obdobie je ten správny zadovážiť si aj nejaké kvalitné výživové doplnky.

Dajte si klasiku – náš obľúbený vitamín C

Zdroj: freepik.com

Po vitamíny, minerály, stopové prvky v podobe výživových doplnkov dnes už nemusíte chodiť výlučne do lekárne. Nájdete ich na policiach drogérií, potravín a viete si ich objednať aj cez internet. Pokiaľ ide o posilnenie obranyschopnosti organizmu, väčšina ľudí si hneď spomenie na vitamín C. Ideálne je, ak ho svojmu telu dodáte cez stravu, najmä ovocie a zeleninu. Počas leta by s tým problém nemal byť, ale s príchodom chladnejšieho počasia sa postarajte o vyšší príjem. S počtom dávok netreba preháňať, ľudský organizmus nie je schopný ho „skladovať“. Myslite skôr na správny spôsob užívania. Podobne ako pri iných výživových doplnkoch, aj tu platí, že ideálne je určiť si rovnaký čas na každý deň. Aby ste sa vyhli žalúdočným problémom, dajte si vitamín C po jedle. Imunita je na prvom mieste, ale využite toto obdobie aj na posilnenie kĺbov, kostí a zubov, dokonca aj vlasov a pokožky. Vitamín C podporuje tvorbu a vstrebávanie kolagénu, ktorý sa po určitom veku prestáva v ľudskom tele produkovať. Zamerajte sa na to, aby ste si vybrali kvalitný kolagén, najlepšie vyrobený hydrolýzou za studena.

Hýbte sa pre svoju imunitu aj stabilnejšiu psychiku

Zdroj: freepik.com

Väčšina výskumov o vplyve cvičenia na imunitný systém sa zameriava na prechladnutie. Aktuálne telesný pohyb je na jednom z vrcholov svojej slávy, vieme teda, že pravidelné cvičenie posilňuje imunitný systém. Niektoré štúdie poukazujú na fakt, že športovci sú menej náchylní na prechladnutie.

Stretli sme sa aj s informáciou, že dočasné zvýšenie teploty počas pohybu zabraňuje rastu baktérií. Tento proces teda umožňuje telu účinnejšie bojovať so škodlivými vplyvmi a infekciami. Okrem toho cvičenie spomaľuje uvoľňovanie stresových hormónov, čo je tiež mimoriadne dôležité, pretože stres zvyšuje riziko ochorení.

Zdroj fotiek: librestock.com, freepik.com

(PR)- Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: Vojkovsky.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM