Nina Táborská Rôzne

Porovnanie cien: Trhy v Bratislave sú už plné domácej zeleniny, ovocia a kvetov. Kde a kedy sa oplatí nakupovať?

Porovnali sme pre vás ponuku aj ceny zeleniny a ovocia na dvoch rôznych miestach počas pracovného týždňa aj víkendu. Pozrite sa na rozdiely, aj čo na trhoch aktuálne nájdete.

Ilustračný obrázok k článku Porovnanie cien: Trhy v Bratislave sú už plné domácej zeleniny, ovocia a kvetov. Kde a kedy sa oplatí nakupovať?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Zistili sme, ktoré ovocie a zelenina lákajú Bratislavčanov na trhu najviac, podľa toho sme zostavili rebríček najviac predávaných produktov a porovnali sme ich ceny:

Pracovný týždeň Paradajky Mladá cibuľka Uhorky Baby špenát Mangold Slovenské jahody Mladý hrášok
Tržnica na Žilinskej 3 € (cena za 1 kg) 0,50 € (zväzok) 2 – 2,70 € (cena za 1 kg) 0,50 € (zväzok) 0,50 € (zväzok) 7 € (cena za 1 kg) 4 € (cena za 1 kg)
Tržnica (Trnavské mýto) 3,50 € (cena za 1 kg) 0,50 € (zväzok) 2,40 € (cena za 1 kg) 4,99 € (cena za 1 kg) 4,49 € (cena za 1 kg)
Víkend Paradajky Mladá cibuľka Uhorky Baby špenát Mangold Slovenské jahody Mladý hrášok
Tržnica na Žilinskej 3 € (cena za 1 kg) 0,50 € (zväzok) 2 – 2,70 € (cena za 1 kg) 7 € (cena za 1 kg) – € (cena za 1 kg)
Tržnica (Trnavské mýto) 3,50 € (cena za 1 kg) 0,50 € (zväzok) 2,40 € (cena za 1 kg) 7 € (cena za 1 kg) 4,49 € (cena za 1 kg)

Tržnica na Žilinskej okrem čerstvého ovocia a zeleniny ponúka aj rôzne sadeničky, bylinky a kvety. Stále tu nájdete najrôznejšie tulipány, pivonky a ak budete mať šťastie, ujde sa vám aj kytička konvaliniek. Bylinky sa pohybujú v cenách od 1,50 € po 1,80 €. Kďežto napríklad za rozmarín zaplatíte v Tržnici na Trnavskom mýte 3 eurá. (Pre porovnanie, na trhoch v Starej tržnici, ktoré sa opakujú každú sobotu, nájdete zasadené bylinky za 0,80 eur).

Na oboch trhoch nájdete napríklad aj bazalku, tymián, medovku, stéviu, ale i menej tradičné bylinky, ako čerstvé kari či citrónovú verbenu. Predajcovia vám ochotne prezradia nielen na čo sú bylinky dobré, ale aj ako sa o ne správne starať.

Nezabúdajte, že zakúpené bylinky by ste mali presadiť do novej zeme a väčších kvetináčov. „Treba rastlinám dopriať väčšiu nádobu a tým viac priestoru na rozvoj koreňovej sústavy, prostredníctvom ktorej prijíma potrebné živiny. Určite je dobré nechať si tiež poradiť od toho, od koho sme sadeničku kúpili,“ povedala pre Bratislava24.sk Michala Hrnčiarová, ktorá vedie foresterblog.sk o pestovaní byliniek, ovocia a zeleniny na balkónoch a terasách, a tiež je autorkou knihy „Balkón ako záhradka“.

Ako ďalej radí, zabúdať by sme nemali ani na samotnú kontrolu byliniek, aby sme si domov nepriniesli chorú rastlinu. Viac sa dočítate v rozhovore tu: Pestovanie v meste: Rady a tipy aj pre začiatočníkov. Aj váš balkón sa môže premeniť na bohatú záhradku

Zdá sa, že o to, čo jeme, sa zaujímame stále viac. „Hľadáme v obchodoch kvalitné suroviny, chodíme nakupovať čerstvé mäso, ovocie a zeleninu na trhy a do tržnice. Vidíme to aj na trhoch v Starej tržnici, o ktoré je stále väčší záujem, trhovníci si našli svojich pravidelných zákazníkov. Ľudia sa pýtajú na pôvod potravín, ich zloženie a to je veľký posun vpred. A veľa ľudí sa zaujíma aj o to, čo sa ako pestuje a čo z toho si vedia vypestovať aj oni sami,“ povedala nám Michala Hrnčiarová v rozhovore.

Napokon, aj spomínané trhy v Starej tržnici sa už konajú každú sobotu a v Bratislave tiež narastá záujem o komunitné záhrady. Jedna taká vznikla aj v týchto dňoch a to na mieste, kde by ste to možno nečakali. Prečítajte si medzi prvými o Záhrade pod Pyramídou tu: ROZHOVOR: Pod Pyramídou vyrastá komunitná záhrada. A nielen to! Nahliadnite s nami na terasy Slovenského rozhlasu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM