Tomáš Stupavský Samospráva

Poplatky za sprístupnenie informácií od miestneho úradu sú v mestských častiach rôzne

V prípade, že si Bratislavčania vyžiadajú od miestneho úradu sprístupnenie informácií na základe zákona č. 211, zaplatia v mestských častiach rôzne poplatky.

Ilustračný obrázok k článku Poplatky za sprístupnenie informácií od miestneho úradu sú v mestských častiach rôzne
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Podľa porovnania prístupných informácií na webe samospráv sa odlišujú nielen ceny kópii dokumentov, ale aj ceny za poskytnutie dátových nosičov, či odpustenie úhrady na základe celkovej výšky nákladov. Z veľkých mestských častí si žiadne poplatky neúčtuje jedine Petržalka.

V rámci sadzobníka náhrady výdavkov urobia kópiu jedného listu formátu A4 v Novom Meste za 5 centov, v Ružinove a Dúbravke za 6 centov a Devíne za 7, v Karlovej Vsi a Rači si zapýtajú 10 centov. Na magistráte Hlavného mesta SR Bratislavy je táto služba spoplatnená sumou 6 centov.

Na magistráte dostanete aj magnetofónovú pásku

Diferencovane je spoplatňované i uloženie informácií na dátový nosič. Kým CD poskytnú v Novom Meste za 35 centov, v Rači za 66 a v Karlovej Vsi za 70 centov, v Ružinove či Devíne stojí 1,66 eura, v Starom meste 1,80 a v Dúbravke dokonca 2,98 eura. Ten, kto požaduje túto službu od hlavného mesta, zaplatí za nosič jedno euro.

Viaceré samosprávy poskytujú sprístupnenie informácií aj na diskete. V Novom Meste je poplatok za disketu 30 centov, v Ružinove 33 centov, Rači 50, Devíne 66 centov a hlavné mesto ju poskytne za jedno euro.

Zaujímavosťou je, že v Rači a Ružinove, ale i na magistráte ponúkajú aj prehratie záznamu na magnetofónovú pásku. V Rači je to za 50 centov, v Ružinove záleží od toho, či si občan prinesie vlastnú kazetu, alebo ide o kazetu od úradu. V prípade vlastnej kazety je poplatok 33 centov, ak ide o kazetu, ktorú zakúpi mestská časť, žiadateľ zaplatí 1,99 eura. Magistrát ponúka magnetofónovú pásku za 2,30 eura.

Značné rozdiely sú aj pri určení limitu, pri ktorom sa poplatky za sprístupnenie informácií neúčtujú. v Starom Meste či Devíne poplatky neúčtujú, ak sumárne cena za vyhotovenie a zaslanie neprekročí 3 eurá, v Karlovej Vsi je limit stanovený na jedno euro, v Dúbravke na 0,86, Rači na 0,66 eura a v Novom Meste na 0,35 eura. Na magistráte hlavného mesta stanovili limit 1,50 eura.

Najčastejšie stavebné konania

Najviac žiadostí o informácie, odvolávajúcich sa na zákon o slobodnom prístupe k informáciám, v roku 2014 v rámci mestských častí Bratislavy podali obyvatelia Starého Mesta, pracovníci staromestského úradu vybavovali až 361 žiadostí.

Ako uviedla Nora Gubková zo staromestského úradu, vyše polovica z nich sa týkala stavebných konaní. Takmer 200 žiadostí, presne 181, adresovali na miestny úrad obyvatelia Nového Mesta. V Petržalke registrovali 133, Karlovej Vsi 115, Rači 100 a v Dúbravke 94 žiadostí.

Samosprávy sa okrem žiadostí týkajúcich sa stavebného úradu venujú otázkam v agende zabezpečenia čistoty a verejného poriadku, údržby komunikácií, taktiež rozhodnutiam o nakladaní s verejným poriadkom či uzneseniam miestneho zastupiteľstva.

Zástupcovia viacerých samospráv, napríklad Ružinova, Petržalky i Lamača priznávajú, že uvedený zákon často využívajú aj študenti vysokých škôl, aby sa tak dostali k informáciám, ktoré potrebujú pri písaní svojich študentských prác.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM