Správy Samospráva

Poplach vo Vajnoroch. V súvislosti s blízkou nelegálnou skládkou tam testovali vodu

V okolí Bratislavy sa, bohužiaľ, nachádza viacero nelegálnych skládok odpadu. Kompetentní preto zisťujú, aké škody to už napáchalo.

Ilustračný obrázok k článku Poplach vo Vajnoroch. V súvislosti s blízkou nelegálnou skládkou tam testovali vodu
2
Galéria
Zdroj: Michal Vlček

Už sme v informovali o tom, že odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji znečistil podzemné vody. Nachádza sa v katastrálnom území časti Farná. Informácie pochádzajú od ministra životného prostredia Jána Budaja a ministra vnútra Romana Mikulca.

Vajnory reagujú

Samospráva Vajnôr sa preto rozhodla otestovať kvalitu svojich vôd. Včera (vo štvrtok 28.5.) sa odoberali vzorky.

„Vytýčili sme miesta, aby bol okruh testovania vody čo najširší. Odobrali vzorky vody z Vajnorského jazera, studne pri jazere a tiež vzorku vody zo studne na Dorastneckej ulici. Zároveň prebieha testovanie aj na pozemkoch Poľnohospodárske družstvo Vajnory , o čom ma informoval predseda družstva Branislav Brúder,“ napísal starosta Vajnôr Michal Vlček s tým, že výsledky ešte nie sú známe.

Vážne znečistenie

Prípad aktuálne vyšetruje polícia a tak bol na slovo skúpy aj minister životného prostredia. Pred pár dňami však naznačil, že nejde o žiadnu maličkosť.

„Znečistenie sa nameralo a je veľmi vážne. Šokovalo ma však zloženie jedov, ktoré sa na tejto skládke objavili,“ povedal Ján Budaj. Podľa neho ide v tomto prípade o ohrozenie zdravia a znečistenie podzemnej vody, ktorá je na Žitnom ostrove a je tak „pokladom“ pre celé Slovensko.

O výsledkoch vyšetrovania vás budeme informovať.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM