Rôzne

Pomoc preživším holokaust a politickým väzňom. Post Bellum spustilo iniciatívu NEZABÚDAME NA VÁS

V domove Ohel David na Panenskej ulici žijú predovšetkým ľudia, ktorí prežili holokaust.

Ilustračný obrázok k článku Pomoc preživším holokaust a politickým väzňom. Post Bellum spustilo iniciatívu NEZABÚDAME NA VÁS
7
Galéria
Zdroj: Post Bellum Sk

Slovensko si včera pripomenulo prvý transport slovenských Židov do Osvienčimu. 25. marca 1942 nastúpilo do vagónov, pôvodne určených na prepravu dobytka, 1000 mladých žien a dievčat. Vojnu prežila len hŕstka z nich.

Preživšia

Jedna z mála, ktoré to prežili a stále je medzi nami, býva v domove Ohel David. Práve tam odštartovalo občianske združenie Post Bellum, ktoré zaznamená osudy prenasledovaných ľudí, svoju iniciatívu NEZABÚDAME NA VÁS. Títo seniori sú totiž aj v dôsledku toho, že vo vojne stratili väčšinu svojich príbuzných, najosamelejší.

„Pomoc ponúkame tým, ku ktorým máme najbližšie: pamätníkom a pamätníčkam, ktorí nám v rámci dokumentačného projektu Príbehy 20. storočia vyrozprávali svoj životný príbeh. Dobrovoľníci zabezpečia pre seniorov bezkontaktným spôsobom nákupy, vyzdvihnutie liekov, prechádzky so psami alebo podporu po telefóne,“ vysvetlil Marian Jaslovský z Post Belum.

Bezplatná linka

Združenie spustilo tiež bezplatnú linku 0800 22 11 80, ktorá je určená na pomoc starším ľuďom, ohrozeným v čase šíriacej sa vírusovej nákazy. Iniciatíva sa obracia na verejnosť a médiá s prosbou o pomoc: hľadajú sa dobrovoľníci a dobrovoľníčky. Prihlásiť sa môžu prostredníctvom webu.

Aktivita

Seniori, ktorí zažili holokaust alebo príkoria od komunistov, môžu tiež prispieť k zlepšeniu kolektívnej pamäti.

„Okrem pomoci ponúkame seniorom tiež možnosť byť aj v súčasnej situácii aktívni. Pamätníci sa môžu zapojiť do projektu, v ktorom môžu telefonicky aj zdieľať svoje spomienky s mladšími ľuďmi,“ uzavrel Marian Jaslovský.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM