Alexandra Húsková Rôzne

Politikárčením poslancov skoro prišlo materské centrum Hojdana o svoje priestory

Zdravý rozum ani v komunálnej politike často nezvíťazí. Poslanci ružinovského zastupiteľstva totiž najprv neodsúhlasili predĺženie nájmu pre materské centrum Hojdana, ktoré v Ružinove pôsobí už štrnásť rokov a vzniklo ako prvé v Bratislave. Nakoniec majú nájom schválený ledva na jeden rok.

Ilustračný obrázok k článku Politikárčením poslancov skoro prišlo materské centrum Hojdana o svoje priestory
Zdroj: Dnes24.sk

Jeden z bodov programu rokovania bolo predĺženie nájmu pre občianske združenie Materské centrum (MC) Hojdana. MC Hojdana žiadalo o predĺženie nájmu na desať rokov, ktorý im vyprší k 31. decembru tohto roka. Zástupcovia Hojdany čakali na „svoj bod programu“ niekoľko hodín s malými deťmi, ktoré sa potichu hrali v rokovacej sále.

Poslanci Ružinova rokovali o predĺžení nájmu skoro dve hodiny. Niektorí pripomínali nedostatok škôlok v Ružinove a množstvo neprijatých detí. Keďže MC Hojdana sídli v priestoroch bývalých jaslí, padlo niekoľko návrhov o prerobení predmetných priestorov na škôlku.

Nájom neprešiel o jeden hlas.

Napriek tomu, že Beata Mesíková, štatutárka MC Hojdana, vo svojom vystúpení pred poslancami vyjadrila obavu, že krátkodobý nájom ohrozí ďalšie fungovanie centra, poslanci Martin Vojtašovič (SIEŤ) a Peter Hrapko (SMER) namietali voči navrhovanej dĺžke nájmu a zdôrazňovali potrebu zriadenia novej škôlky.

Pozmeňovací návrh Martina Vojtašoviča s predĺžením nájmu centru o jeden rok pri hlasovaní ale neprešiel. Vzápätí však o jeden hlas neprešiel ani návrh na predĺženie nájmu pre MC Hojdana na dobu desiatich rokov.

HOP! Čo teraz?

Po hlasovaní zostali poslanci v miernom pomykove. Dokonca aj tí, ktorí sa hlasovania zdržali. Ich rozhodnutím by sa totiž materské centrum Hojdana muselo k 31. decembru tohto roka z priestorov na Haburskej ulici vysťahovať.

„Myslel som si, že zvíťazí zdravý rozum. Hojdana je fantasticky fungujúce materské centrum. Prítomní rodičia z Hojdany žiaľ videli, ako fungujú poslanci,“ vyjadril sa pre Bratislava24.sk Radovan Bajer (NOVA), poslanec MiZ Ružinov.

Po prestávke a porade poslaneckých klubov predložila návrhová komisia znenie „kompromisného“ uznesenia, podľa ktorého materskému centru predĺžili nájom o trinásť mesiacov a požiadali prednostu Juraja Hagara o vypracovanie štúdie s vyčíslením predbežných nákladov na využitie priestorov na vytvorenie škôlky, s ponechaním materského centra v časti priestorov.

„Sme rozčarovaní a smutní. Máme rozbehnuté projekty, ako napríklad finančne náročný projekt výmeny okien na budove, ktorý musíme stopnúť. V prípade schválenia krátkodobého nájmu sa o grantové prostriedky totiž nemôžeme uchádzať,“ uviedla pre Bratislava24.sk Beata Mesíková, štatutárka MC Hojdana. „Ľudia, ktorí vytvárajú v Hojdane program, potrebujú istotu,“ dodala.

Štrnásť rokov práce s rodinami

MC Hojdana sídli na Haburskej ulici už trinásť rokov a do budovy a priestorov investovali nemalé finančné prostriedky, ktoré si zohnali svojpomocne. Materské centrum funguje na dobrovoľnej báze, členkami sú väčšinou matky na materskej a rodičovskej dovolenke, ktoré sa o chod centra starajú.

Vytvorila sa tu silná komunita a do centra neustále prichádzajú nové mamičky, ktoré tu nájdu priestor nielen pre svoje deti, ale aj pre rozvíjanie vlastnej kreativity prostredníctvom ponúkaných programov.

Za štrnásť rokov fungovania centra tu odrástli stovky detí, ktoré boli aj vďaka stretávaniu sa s rovesníkmi lepšie pripravené na nástup do materskej školy.

MC Hojdana poskytuje priestor aj pre združenie rodičov detí s Downovým syndrómom. Členmi OZ Up-down-syndrom je približne štyridsať rodín s deťmi s Downovým syndrómom, ktorí sa tu stretávajú dvakrát do týždňa. Možnosť využívať priestory Hojdany, ako aj spoločnosť iných detí, je pre nich neoceniteľná.

„Začínali sme s dvomi-tromi rodinami, dnes je tých rodín štyridsať. V Hojdane sme pred desiatimi rokmi našli priestor, ktorý sme potrebovali. Vzájomná podpora a pomoc je v prípade narodenia dieťa s postihnutím veľmi dôležitá. 90 percent rodín, s ktorými sme pracovali, sa s touto situáciou vysporiadali. Všetky naše stretnutia sa konajú v priestoroch Hojdany. Máme tam druhý domov,“ priblížila Viera Vlčková z občianskeho združenia UP-down-syndrom.

Prečítajte si aj:

Rodinná arteterapia: aj keď sme každý iný, vždy môžeme robiť niečo spolu

Kristína Farkašová vedie svoje deti k zvedavosti a trpezlivosti

Zdroj foto: MC Hojdana

Ružinov: Hlasovanie poslancov o predĺžení nájmu pre materské centrum Hojdana
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM